Obavijesti

Tech

Komentari 28

Huaweijev najpametniji telefon kreće u lov na Apple i Samsung

Huaweijev najpametniji telefon  kreće u lov na Apple i Samsung
12

Huaweijev Mate 10 dolazi s procesorom koji bi i nakon 18 mjeseci trebao raditi jednako brzo, a tu je i moćna kamera koja može prepoznati što snima i prilagoditi se uz pomoć umjetne inteligencije

VIDEO

Huawei snažno grabi prema svjetskom vrhu najpopularnijih proizvođača, a njihova najnovija zvijezda je Mate 10, telefon kojim dodatno žele otežati život Samsungu i Appleu. Kineski div danas je u Münchenu predstavio telefon koji dolazi u dvije standardne verzije te u posebnoj Porsche Design varijanti s paprenom cijenom. 

Huawei je upravo predstavio svoju novu zvijezdu za napad na Apple i Samsung

Posted by 24sata Tech on Monday, October 16, 2017

Telefon pogoni Huaweijev najnoviji procesor Kirin 970, koji je ujedno i najbrži čip koji su dosad napravili. No, osim sirove snage, on dolazi i sa snažnim naglaskom na umjetnu inteligenciju, a kineski div je najavljivao telefon kao inteligentni stroj, no tek treba vidjeti kako će se nositi s Appleovim A11 procesorom. Kako navodi Huawei, njegov Kirin 970 procesor je prvi svjetski AI procesor za mobitele s neuralnom procesorskom jedinicom. Ističu kako telefonu to omogućuje da ostvari 25 puta bolju izvedbu i 50 puta više energetske učinkovitosti za zadatke vezane uz umjetnu inteligenciju u usporedbi s četiri Cortex-A73 jezgre. 

Vizualno najprivlačniji telefon od novog trojca koji će stići i na naše tržište je Mate 10 Pro. On dolazi s izduženim 6-inčnim OLED ekranom 18:9 formata stranica, kao što smo vidjeli na Galaxyju S8 ili na novom iPhoneu X. No, karakterizira ga i 3D stakleni dizajn zaobljen prema svim rubovima, te HDR10 podrška za dinamično gledanje videa. 

Za razliku od njega Mate 10 dolazi s tek nešto manjim 5,9-inčnim ekranom standardnog 16:9 formata, ali i ovdje su rubovi oko ekrana minimalni. Kako se navodi, ekran 2K rezolucije (2560x1440) dolazi s RGBW standardom koji bi trebao pružiti bolju sliku u raznim uvjetima.  

Mate 10 i 10 Pro dolaze s dvostrukom Leica kamerom, a telefon kombinira 12 mpx senzor s 20 mpx monokromatskim senzorom, dolazi s optičkom stabilizacijom slike i f/1.6 otvorom blende na obje leće za odlične performanse pri slabom svjetlu. Tu je i digitalni zoom koji se pokreće uz pomoć umjetne inteligencije koja je zadužena i za snimanje scena u realnom vremenu te prepoznavanje predmeta kako bi se postavke kamere automatski prilagodile. Stvar radi tako da umjetna inteligencija može vidjeti što je ispred nje, poput hrane, ljubimaca ili osobe i prilagoditi postavke fotografiranja kako bi rezultati bili što bolji. Obje kamere imaju SUMMILUX-H leće, a tijekom prezentacije Huawei je prikazao fascinantne demo fotografije, no tek ćemo u stvarnim uvjetima vidjeti kako kamera radi. Prednja kamera snima fotografije od 8 megapiksela.

Oba telefona dolaze i sa identičnom baterijom kapaciteta 4000 mAh te sustavom koji bi trebao pratiti vaše navike kako bi pametno rasporedio resurse i produljio životni vijek baterije. Huawei kaže kako se baterija u samo 10 minuta može napuniti na 20 posto od 1 posto baterije, dok za pola sata imate već 58 posto kapaciteta. Isto tako, prosječni korisnik bi trebao računati na dva dana korištenja ovog telefona bez potrebe za punjenjem. 

Mate 10 i Mate 10 pro će dobiti i Huaweijevo novo EMUI 8.0 sučelje s Androidom 8, sa snažnim naglaskom na umjetnu inteligenciju kako bi omogućili brže i preciznije iskustvo komuniciranja, odnosno podržava spajanje na veće ekrane za puni doživljaj radne površine. Dok Samsung koristi Dex dock kako bi koristili telefon na klasičnom monitoru, ovdje nema potrebe za time, već se telefon s ekranom spaja samo preko kabela. Telefonom možete upravljati preko miša ili tipkovnice u tom načinu rada, ali i njegov ekran može poslužiti kao virtualni miš i tipkovnica. 

Huawei Mate 10 Porsche Design

Mate 10 u verziji sa 4/64 GB stajat će 699 eura, Mate 10 Pro sa 6/128 GB stajat će 799 eura, dok će Mate 10 u Porsche Design varijanti stajati 1395 eura sa 6/128 GB memorije. Svi na tržište stižu u studenome.

Za razliku od standardnog Mate 10, Pro varijanta ovog telefona nema klasični utor za slušalice. Pro također nema ni utor za MicroSD kartice, a ono što oba telefona podržavaju je Dual SIM 4G.

Iako o njemu nije bilo riječi na samoj prezentaciji, Huawei ima još jedan telefon u Mate seriji, a radi se o Mateu 10 Lite. On će također imati 5,9-inčni ekran, ali nešto slabiji Kirin 659 procesor te 4 GB RAM-a i 64 GB memorije. Za fotografije će zadužen biti set leća od 16 i 2 megapiksela.

Osim telefona, Huawei je danas predstavio i novu EnVizion 360 kameru, prijenosnu bateriju koja omogućuje brzo punjenje i pametnu vagu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...