Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
15 komentara

I Kinezi su spremni za Mars: Prva misija kreće ove godine

Tianwen-1, odnosno 'Pitanja nebu', naziv je prve misije koju Kina šalje prema Marsu. Letjelica bi trebala krenuti ove godine, na 50. godišnjicu lansiranja prvog kineskog satelita

NASA
Foto: NASA
15 komentara

Kineska svemirska agencija u petak je otkrila ime svoje prve svemirske misije na Mars, koja će biti lansirana ove godine, 50 godina od lansiranja prvog kineskoga satelita u svemir.

Prva kineska svemirska misija na Mars dobila je ime Tianwen-1, objavila je novinska agencija Xinhua, pozivajući se na Kinesku nacionalnu svemirsku agenciju (CNSA).

Misija bez posade trebala bi biti lansirana na Mars ove godine, a ime "Tianwen" ili "Pitanja Nebu", dobila je po pjesmi kineskog pjesnika i političara Qua Yuana, koji je živio prije više od dvije tisuće godina.

U pjesmi, pjesnik postavlja pitanja o zvijezdama i drugim nebeskim tijelima.

CNSA je objavila da će se u spomen na kineska znanstvena istraživanja u svemiru, sve buduće svemirske misije te zemlje zvati "Tianwen".

Kina je 1970. godine uspješno lansirala svoj prvi satelit, Dongfanghong-1. Godine 2003., postala je treća zemlja svijeta koja je lansirala čovjeka u svemir u vlastitoj raketi, nakon bivšeg Sovjetskog Saveza u Sjedinjenih Američkih Država.

Od tada, zemlja nastoji ubrzano uhvatiti korak s Rusijom i SAD-om i pozicionirati se kao vodeća svemirska sila do 2030. godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message