Obavijesti

Tech

Komentari 10

IBM ovako vidi budućnost: Računala vide, njuše i osjećaju

IBM ovako vidi budućnost: Računala vide, njuše i osjećaju
10

Informatički div objavio je svoje prognoze za razvoj tehnologija i predviđaju da ćemo na mobitelu osjetiti druge materijale, ali i da će naša druga osjetila biti proširena

VIDEO

U svijetu tehnologije, pet godina je prava vječnost. Većina nas se ni ne sjeća 2007. godine, a IBM predviđa kako će 2018. izgledati naš svijet. Koristeći postojeće tehnologije, predviđaju u kojem će se smjeru razvijati te kako će poboljšati naš život. Tako predviđaju da će  nova generacija računala učiti, prilagođavati se,  ali i početi doživljavati svijet onakvim kakav je. Ovogodišnja predviđanja fokusiraju se na mogućnost računala da oponašaju ljudska osjetila.

Dodir

IBM kaže kako će infracrvena tehnologija, haptika  i vibracije uređaja moći simulirati osjećaj dodira neke površine. Tako bi trebali preko mobitela moći osjetiti nježnost svile ili grubost drveta. 

Vid

U godini snimimo više od 500 milijardi fotografija, a svake minute na YouTube se učita 72 sati videa. Procjene su da će do 2016. tržište medicinske dijagnostike narasti na 26,6 milijardi dolara. Za pet godina računala će moći vidjeti slike i razumjeti njihov sadržaj, ali i dati smisao pikselima, na način kao što mi dajemo smisao fotografijama. Tako će biti moguće da sustavi iz gomile vizualnih podataka izvlače i najmanje uzorke ili anomalije, što bi moglo imati velik utjecaj na medicinu, trgovinu, ali i poljoprivredu. 

Sluh

Sve sofisticiraniji senzori moći će prepoznati najmanje promjene u zvučnim valovima, vibracijama i na različitim frekvencijama. Te podatke moći ćemo koristiti da bi predvidjeli odron zemlje ili kada će početi pucati most, ali i što bi nam htjele bebe reći. Kako bi naučio što znače koji zvukovi, izvlačit će zaključke iz prethodnog znanja te će prepoznavati razne uzorke. Analizom zvukova i prepoznavanjem uzoraka mogli bi lakše i bolje komunicirati s drugim kulturama i jezicima.

Okus

Istraživači razvijaju sustave koji mogu sastojke analizirati na molekularnoj razini, a potom spojiti kemijske sastojke hrane s onim što nam je  je ukusno. Usporedbom milijuna različitih recepata, računala će moći stvoriti nove još ukusnije kombinacije hrane što bi moglo donijeti još kreativniju kuhinju. Takav sustav mogao bi se koristiti i za stvaranje zdravije prehrane. 

Miris

Senzori u mobitelima moći će prepoznati hoćemo li se prehladiti. Analizom mirisa i drugih molekula u našem dahu, liječnici će moći lakše dijagnosticirati i pratiti niz bolesti. Već se danas koriste analize okoliša i plinova kako bi se zaštitila umjetnička djela. Razvoj senzora i komunikacijskih tehnologija moći će se koristiti u poljoprivredi za analizu uvjeta u kojima rastu usjevi, a u urbanim područjima za analizu zagađenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...