Obavijesti

Tech

Komentari 24

Idete li autom na odmor? Ove 'sitnice' mogu sve upropastiti

Idete li autom na odmor? Ove 'sitnice' mogu sve upropastiti
1

Iznenadni kvar, gužve, vrućine... gomila "sitnica" može vam upropastiti početak godišnjeg odmora, a uz ove savjete možete poduzeti puno kako bi ih izbjegli na vrijeme

VIDEO

Škola je gotova, godišnji počinju i mnogi od nas u pripremama su za ljetni odmor. To znači da ćemo automobilima uskoro krenuti na duža putovanja od onih na koja smo naviknuti kroz godinu i zbog toga trebamo i automobil pripremiti za godišnji odmor, kako bi bili sigurni da će to putovanje proći bez briga. 

Provjera ulja

Ako redovito servisirate automobil, ne bi trebali imati problema s uljem. No, ako je prošlo nekoliko mjeseci od promjene ulja svakako bi trebali provjeriti razinu ulja i dotočiti po potrebi. 

Pregledajte gume

Dreamstime

Dugo putovanje znači i da će gume biti pod velikim opterećenjem, stoga je ovo dobro vrijeme da pregledate u kakvom su stanju i je li potrebna zamjena zbog starosti ili istrošenosti. Ako niste sigurni u istrošenost, posjetite vulkanizera. No, u svakom slučaju prije putovanja napumpajte gume ovisno o  broju putnika i teretu koji ćete voziti. 

Prekontrolirajte tekućine

Osim tekućine za pranje stakala i ulja u motoru, automobil ima i druge tekućine koje valja prekontrolirati. Rashladna tekućina, tekućina servo upravljača, tekućina za kočnice također bi trebali kontrolu.

Radi li klima kako treba?

Na ovim visokim temperaturama prvo što uključujemo u autima je klima uređaj i zbog toga moramo biti sigurni da je u potpuno ispravnom stanju i da su filteri čisti. 

Svjetla i sigurnosna oprema

Prije putovanja provjerite i jesu li vam sva svjetla ispravna. Ne zaboravite na signalizaciju na prikolici ili kamp-prikolici ako i njih vozite na odmor. 

Sigurnosna oprema svima uglavnom stoji u autu, no bacite pogled i provjerite imate li sve rezervne žarulje, je li prva pomoć puna i je li rezervni kotač napumpan. 

Naravno, sve ovo možete prepustiti i stručnijima od vas pa u brojnim brzim servisima možete najvažnije točke automobila prekontrolirati za mali iznos. 

Korisni savjeti

Brojni vozači baš i nisu previše marljivi s pranjem automobila kroz godinu, ali putovanje na odmor je najbolje vrijeme za temeljito pranje automobila. Uz to, prije kretanja na put opremite se vodom - osobito za slučajeve velikih gužvi na autocestama. 
Pri planiranju puta obratite pažnju i na vremensku prognozu i stanje na cestama kako bi unaprijed isplanirali rutu i izbjegli gužve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić