Obavijesti

Tech

Komentari 0

Ikea i Dell pakiraju proizvode u ambalažu od gljiva i otpada

Ikea i Dell pakiraju proizvode u ambalažu od gljiva i otpada
0

Dell odavno pakira svoja računala u biorazgradivu ambalažu načinjenu od gljiva i poljoprivrednog otpada. Uskoro će i IKEA svoje proizvode pakirati u ovu biograzgradivu ambalažu i iz upotrebe izbaciti stiropor

VIDEO

Biorazgradiva ambalaža načinjena od micelija gljiva inovativno je rješenje američke tvrtke Ecovative koja razvija novi ekološki materijal kao kvalitetnu alternativu stiroporu. Vlasnik tvrtke, Eben Bayer, upoznao je građevnu sposobnost gljiva kada je kao dijete s farme promatrao kako micelij “lijepi” komadiće drveta zajedno. Kasnije je, kao suradnik na Rensselaer Polytechnic Institutu, pronašao rješenje kako iskoristiti ovo svojstvo gljiva.

Pročišćeni poljoprivredni otpad prikupljen s lokalnih farmi pomijašao je s micelijima i ostavio ih da nekoliko dana rastu u kontroliranim uvjetima. Dobivenu vlaknastu masu potom je sušio i termičkom obradom zaustavio daljnji rast gljiva. Rezultat je čvrst, pouzdan i u potpunosti biorazgradiv materijal. Čvrstoća ovog materijala dolazi iz micelija koji se sastoji od milijuna tankih vlakana povezanih hitinom, tvari sličnoj onoj od koje su napravljeni oklopi kukaca i rakova. Zajedno, oni djeluju kao neka vrsta ljepila koja povezuje poljoprivredni otpad u čvrste blokove.

Čvrstoća i otpornost na mehanička oštećenja razlog su zašto američka tvrtka Dell svoje servere pakira u ovu ambalažu. Drugi je razlog činjenica da se materijal, nakon što posluži primarnoj svrsi zaštite proizvoda tijekom transporta, može koristiti za malčiranje biljaka ili kompostiranje. Ikea također razmatra mogućnost da ubuduće svoje proizvode pakira u biorazgradivu ambalažu od gljiva. Dio je to inicijative da se iz upotrebe u potpunosti izbaci stiropor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovo inovativno rješenje moglo bi biti odgovor na rastući problem zbrinjavanja stiropora koji se teško reciklira, a razgrađuje se stotinama godina. Pritom veliki problem predstavljaju sitne i vrlo lagane čestice stiropora jer se lako raznose vjetrom , pa često završe u prirodi gdje ih pojedu ili usišu životinje. Upravo zato raste broj zemalja koje zabranjuju proizvodnju i korištenje stiropora i traže rješenja poput ovog.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada