Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Ima posla: Treba nam više žena u informatičkim zanimanjima

U Hrvatskom savezu informatičara ističu kako se EU i Hrvatska suočavaju s manjkom stručnjaka u ICT i STEM zanimanjima koja su sve traženija i dobro plaćena. Pozivaju učenice da im se pridruže

Foto: vlado lendvaj/HSIN
0 komentara

Svečanom dodjelom diploma i priznanja u srijedu je završila jubilarna 25. Zimska škola informatike u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara. 

Od 2. do 9. siječnja na radionicama i predavanjima u zagrebaćkoj XV: gimnaziji sudjelovalo je 50-ak učenika osnovnih i srednjih škola, a proučavali su algoritme i programske jezike (Logo, Python, C++/STL), te se bavili temama poput Linuxa i naprednog strojnog učenja. Posebno je bila posjećena tribina posvećena informatičarkama, "(P)ostani programerka!".

Govornice na tribini koje su se i same pronašle u STEM i ICT području, otkrile su svoja zanimljiva životna i poslovna iskustva, te pokazale kako za žene itekako ima mjesta u ovim još uvijek pretežno muškim zanimanjima.

U Hrvatskom savezu informatičara ističu kako se Europska unija suočava s manjkom stručnjaka informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) ali i malim brojem žena u ovom području. Samo 15 posto žena radi poslove vezane uz ICT, te je samo jedan od šest stručnjaka u EU, odnosno jedan od tri diplomanta iz područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM), žena.

- Slabo sudjelovanje žena u digitalnoj ekonomiji ima složene i višeslojne korijene. Glavne prepreke su rodna pristranost i socijalno-kulturološke konstrukcije, koje u raznim životnim fazama odvraćaju djevojke i mlade žene od upisivanja studija i ostvarivanja karijera iz STEM područja. Nedovoljna zastupljenost djevojaka i mladih žena u ovom području prisutna je i u natjecanjima i programima u organizaciji/suorganizaciji Hrvatskog saveza informatičara. Posebno se to očituje medu djevojkama srednjoškolskog uzrasta i studenticama, ciji broj na natjecanjima opada u odnosu na osnovnoškolsku razinu - navode u HSIN-u.

Zimske škole informatike tradicionalno se organiziraju u brojnim gradovima, pa su mladi indformatičari sudjelovali i na radionicama u Velikoj Gorici, Krapini, te Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

 

 

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message