Obavijesti

Tech

INA doprinosi zajednici kroz promociju STEM područja

INA doprinosi zajednici kroz promociju STEM područja
10

Kao poslodavac INA mladim ljudima pruža različite razvojne mogućnosti u STEM području, te im ukazuje na mogućnost razvoja karijere u Hrvatskoj

Zadnjih devet godina INA se profilirala kao kompanija koja potiče i ohrabruje mlade ljude te ulaže u njihov razvoj kroz već dobro znani pripravnički program Growww u okviru kojeg je zaposlila preko 600 pripravnika. Više od 370 Growwwovaca završilo je studije u STEM području (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) te čine većinski dio radne snage Ine. Naftna industrija u kojoj je INA lider odličan je primjer primjene STEM-a u poslovnom okruženju, stoga INA ima i odgovornost mladima približiti mogućnosti razvoja karijere u STEM-u, osim one akademske.

Svjesna toga da se kod mladih ljudi odluka o usmjerenju u STEM područje stječe u najranijim danima školovanja, INA provodi niz projekata  kako bi približila STEM mladima te dodatno nagradila nastavnike koji svojim mentorstvom utječu na odluku o profesionalnom usmjerenju.

Posebno se ističu tri projekta: Junior Freshhh, Freshhh i NajProfesor/ica koji upravo za cilj imaju promociju STEM-a i njegove primjene u raznim industrijama, s naglaskom na naftnu.

Junior Freshhh virtualno je online natjecanje u rješavanje zadataka iz STEM područja kroz koje se INA, korištenjem društvenih mreža i novih tehnologija, približava novim generacijama. Natjecanje se organizira u dva kruga: prvi krug uključuje natjecanje u virtualnom svijetu u kojem učenici rješavaju različite zadatke iz područja prirodnih znanosti uz primjere primjene u industriji, a najbolji od njih ulaze u live finale natjecanja u Zagrebu. Natjecatelji iz pobjedničkih timova svake godine nagrađeni su vrijednim nagradama, a nagrađuje se i škola s najvećim brojem timova koji sudjeluju u online natjecanju.U 2017. godini prijavljeno je rekordnih 590 tročlanih timova, tj. ukupno 1770 učenika iz srednjih škola iz cijele Hrvatske.

Studenti pak mogu sudjelovati u međunarodnom virtualnom natjecanju Freshhh u kojem osmišljavaju strategiju i dolaze do pobjede vještim upravljanjem svojim virtualnim resursima u izazovnom svijetu naftne industrije. Igrači imaju zadatak izgraditi novu naftnu kompaniju te donijeti odluke vezano za projekte istraživanja i razvoja. Cilj igre je na zanimljiv i zabavan način približiti svijet naftne industrije studentima te ih zainteresirati za rad u ovom dinamičnom području čiji je i INA dio. Najbolje plasirani timovi sudjeluju na finalu natjecanja uživo gdje se bore za bogate novčane nagrade te mogućnost zaposlenja.

Projekt NajProfesor/ica jedinstven je projekt u Hrvatskoj u okviru kojeg INA prikuplja nominacije za najinspirativnije srednjoškolske profesore u STEM područjima: matematike, fizike i kemije, a nominiraju ih studenti tehničkih i tehnoloških fakulteta, prirodoslovnih fakulteta i fakulteta geo-znanosti. Na temelju prikupljenih nominacija INA nagrađuje i time motivira profesore koji svojim radom i primjerom potiču mlade ljude da odaberu STEM kao svoju buduće zadnimanje te naglašavavažnost mentorskog rada u odgoju mladih talenata. 

Posebna pažnja posvećuje se studenticama na fakultetima iz STEM područja, a kroz projekt MOL GrupeFemale Engineers MOL Programme već drugu godinu zaredom osigurava se stipendija za najbolje studentice natjecanja. Program je osmišljen za studentice koje su u procesu stjecanja diplome u područjima geoznanosti, naftnog inženjeringa, kemije, petrokemije i drugih STEM studija s ciljem osnaživanja mladih žena kako bi postale budući vođe i utjecale na naftnu i plinsku industriju.
INA kao poslodavac mladim ljudima pruža različite razvojne mogućnosti u STEM području te kroz ovakve projekte mladima ukazuje na mogućnost razvoja karijere u Hrvatskoj.

INA je uz Obrtničku komoru Zagreb, HEP, RBA, T-HT i Hrvatsku poštu, partner konferencije "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska", u organizaciji 24sata. 

Broj mjesta na konferenciji je ograničen. Prijavi svoj dolazak već danas na:

https://24sata.wufoo.com/forms/znhd3du1h6iqum/
https://www.facebook.com/events/1990231911294098/

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto