Obavijesti

Tech

INA potiče poslovni napredak mladih jer su pokretačka snaga

INA potiče poslovni napredak mladih jer su pokretačka snaga
2

U osam godina programa 'Growww' tvrtka je zaposlila više od 600 diplomanata, što je čini liderom među poslodavcima u Hrvatskoj u zapošljavanju pripravnika

Jedan od spominjanih razloga za nezaposlenost mladih je nedostatak iskustva koji poslodavci zahtijevaju. Visina plaće i slaba mogućnost napredovanja često su faktor zbog kojeg se mladi ipak odlučuju za traženje bolje prilike u inozemstvu umjesto korištenja državnih programa. Odljev mlade radne snage i nezaposlenost mladih ključni su problemi tržišta rada u Hrvatskoj. S obzirom na to da su mladi pokretačka snaga svakog društva, generator rasta i razvoja svake države, INA ih godinama sustavno prati i potiče na razvoj. Praksa je  važan dio svakog obrazovanja, zbog čega je neizostavan element u većini obrazovnih ustanova u razvijenim zemljama. 

Kako bi se što bolje predstavi i približi potencijalnim mladim kolegama, INA sudjeluje na većini sajmova karijera te aktivno surađuje s brojnim sjajnim mladim kolegama, predstavnicima studentskih i srednjoškolskih udruga – eStudent, AIESEC Hrvatska, Studentski.hr, BEST, te s najpoznatijim portalom za srednjoškolce Srednja.hr.

Inin razrađen sustav

Obrazovanje je ključno u borbi protiv nezaposlenosti. INA ima posebno razrađen sustav praksi koji uključuje mentorstvo i razvoj praktikanta te kvalitetno upoznavanje s radom u tvrtki i primjenom znanja stečenih na fakultetu. Kako bi se zaustavio negativan trend nezaposlenosti te kako bi se osigurao stalan dolazak novih generacija u tvrtku i održiv rast, INA jednogodišnjim pripravničkim programom Growww potiče zapošljavanje mladih bez iskustva kako bi nakon diplome bili konkurentni na tržištu rada. U osam godina Growww-a tvrtka je zaposlila više od 600 diplomanata, što je čini liderom u Hrvatskoj u zapošljavanju pripravnika, a program Growww svrstava u jedan od najdugovječnijih programa za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj. Program je namijenjen studentima koji završavaju diplomski studij i nemaju radnog iskustva ili imaju do najviše godine dana radnog iskustva, a primaju se kandidati iz različitih područja: naftnog inženjerstva, geologije, prometnih znanosti, kemijskog inženjerstva, ekonomije, elektrotehnike/informatike i strojarstva, prava te građevine i arhitekture.

Pripravnički sustav

Čak 90 posto mladih ostaje raditi u tvrtki nakon odrađivanja jednogodišnjeg pripravništva, a primanja su stimulativna i iznimno konkurentna u odnosu na hrvatske prilike za početnike. Iako je mladim pripravnicima potrebno mentorstvo i tek stječu samostalnost u prvoj godini rada, zbog kvalitetno krojenoga pripravničkog programa njihov doprinos može biti značajan već u prvoj godini. Na kraju pripravničkog programa mladi prezentiraju Ininu menadžmentu konkretne poslovne studije slučaja koje su tijekom pripravničke godine pripremili (npr., razvoj novih proizvoda ili usluga).

Testiranje za posao

Prijave za ovogodišnji program Growww su završile te trenutačno kandidati prolaze fazu psihologijskih testiranja i videointervjue, nakon čega će najuspješniji od njih početi jednogodišnji pripravnički staž u Ini od 1. rujna. Inina pripravnica Tea Tomić Ferić savjetuje kako što bolje proći ovu selekcijsku fazu i postati dio jedne od najvećih tvrtki u Hrvatskoj.

-  Testiranje zahtijeva vašu punu pozornost i zato je jako važno naspavati i odmoriti se prije toga jer se testiraju vaše kognitivne sposobnosti i osobine ličnosti. Pažljivo čitajte upute i budite svoji; samostalno i iskreno rješavajte zadatke jer većina upitnika uključuje mehanizme koji mogu otkriti koliko je netko iskreno odgovarao - kaže Tea i ističe da, primijetite li da vam nedostaje vremena za rješavanje testa, ostanete smireni, ne požurujete se  i  fokusirate se na zadatke. 

- Ako ste to uspješno odradili i dobili priliku za intervju, najvažnija stvar koju možete ponijeti sa sobom je samopouzdanje! Pokušajte saznati što više informacija o tvrtki u kojoj tražite posao jer će vam koristiti za ostavljanje dobrog dojma. Definirajte što želite raditi te ostavite dojam motiviranog i ozbiljnoga kandidata jer za pripravnički staž vaša motiviranost ima jednaku ulogu, kao i vaše trenutačne kompetencije i radno iskustvo. I za kraj, nemojte zaboraviti prezentirati svoje prednosti, a nedostatke okrenuti u svoju korist. Sretno - savjetuje Tea Tomić Ferić. 


INA je uz Obrtničku komoru Zagreb, HEP, RBA, T-HT i Hrvatsku poštu, partner konferencije "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska", u organizaciji 24sata. 

Broj mjesta na konferenciji je ograničen. Prijavi svoj dolazak već danas na:
https://24sata.wufoo.com/forms/znhd3du1h6iqum/
https://www.facebook.com/events/1990231911294098/

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto