Obavijesti

Tech

INA potiče razvoj STEM-a u školama diljem Hrvatske

INA potiče razvoj STEM-a u školama diljem Hrvatske
8

Naša najveća naftna industrija ulazi u partnerstva s ključnim suradnicima važnim za obrazovanje mladih, brojnim strateškim partnerima, sveučilištima i udruženjima. Potreba za STEM stručnjacima sve je veća

Trendovi pokazuju da veliki broj iskusnih inženjera odlazi u mirovinu u sljedećih pet do deset godina. Ovaj fenomen se u svijetu naziva greatcrewchange, na kojeg i svjetski relevantne naftne kompanije imaju izazov odgovoriti. Prepoznavši ove trendove, INA provodi proaktivne mjere kako bi osigurala stalan dolazak novih generacija mladih talenata i održiv rast te potakla razvoj vještina u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, odnosno STEM području, jer potreba za zapošljavanjem STEM stručnjaka svakodnevno raste, a interes mladih za upisivanje prirodoslovnih fakulteta i odabira karijera u tom području ne prati trend u istom omjeru.

DONACIJE RAČUNALA

S ciljem popularizacije znanosti i prirodoslovnog područja, INA od 2016. godine donira prijenosna računala školama, udrugama i ustanovama koje za to nemaju potrebne resurse, a do sada je podijeljeno oko 300 računala na području cijele Hrvatske. 

PROGRAMIRANJE I ROBOTIKA

Nužno je razvijati znanja i kompetencije neophodne pojedincu u digitalnom dobu, uvodeći i najmlađe polaznike u svijet njihove budućnosti te stoga INA podržava Croatian Makers Ligu – STEM natjecanje iz robotike i programiranja u organizaciji Instituta za razvoj i kreativnost mladih. Ininu Upravnu zgradu u Zagrebu 25. svibnja posjetili su učenici Osnovne škole Jure Kaštelana i sudjelovali u online kolu natjecanja u sklopu Croatian Makers lige te programirali mRobote kako bi prešli jednu dionicu na putu nafte. Mladi znanstvenici su se tom prilikom bolje upoznali s istraživanjem i proizvodnjom nafte i plina te s raznim Ininim programima održivog razvoja, kao što je projekt prikupljanja otpadnog jestivog ulja. Veliko superfinale ovogodišnje Lige održat će se 16. lipnja.

PODRŠKA STRUČNIM ŠKOLAMA I UDRUŽENJIMA

No, to nije sve. INA ulazi u partnerstva s ključnim dionicima u području obrazovanja, s brojnim strateškim partnerima, sveučilištima, udruženjima i udrugama. Naftna industrija u kojoj je INA lider odličan je primjer primjene STEM-a u poslovnom okruženju, stoga INA ima odgovornost zajednici približiti mogućnosti razvoja karijere u tom području. INA kao društveno odgovorna kompanija doprinosi razvoju lokalnih zajednica u kojima posluje, pa tako u Rijeci kompanija podržava Centar za tehničku kulturu i njihov projekt Budi++ koji se provodi već dugi niz godina, a kroz koji se učenici pripremaju za različita natjecanja u STEM području poput Croatian Makers Lige, Logo lige i HONI lige. 

Oko 110 talentirane djece s područja Primorsko-goranske županije imat će priliku besplatno usavršiti svoje vještine i znanja u robotici, programiranju i 3d modeliranju putem ovog programa.

Svoju podršku INA je dala i Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci. Tim talentiranih učenika koji imaju odlične rezultate na županijskim i državnim natjecanjima u STEM području prijavio se na FIRST RoboticsCompetition kao prvi hrvatski tim na ovom natjecanju, a INA ih je podržala u pripremama za odlazak na natjecanje i sastavljanju robota s kojim će se predstaviti na natjecanju u siječnju 2019. godine.

Kompanija surađuje i s vrijednim i inovativnim profesorima i učenicima Tehničke škole iz Siska, a potporu je dala utrci solarnih automobila Soela, čije se 6. izdanje ove godine održava od 8. do 9. lipnja, te projektu izrade solarne instalacije. Solarna instalacija je pravi primjer suradnje STEM područja i biznisa. U okviru nastavnog procesa edukacije učenika iz strukovnih predmeta potrebno je osmisliti, dizajnirati i pripremiti tehničku dokumentaciju za izradu solarne instalacije do 2019. godine. Uz pomoć solarne instalacije bit će moguće napuniti svoje elektroničke uređaje pomoću sunčeve energije. Tehničke mogućnosti kao i mogući dizajn solarne instalacije definirat će se tijekom razvoja projekta u okviru nastavnog procesa edukacije učenika na bazi primjene novih tehnologija.

Tehnička škola Sisak prati razvoj tehnologije solarnih sustava u svijetu, a kroz atraktivne projekte INA želi uključiti što veći broj učenika s ciljem privlačenja mladih u STEM područje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto