Obavijesti

Tech

Komentari 25

Internet u "šestoj brzini": Uz optičku vezu sve se čini lakše

Internet u "šestoj brzini": Uz optičku vezu sve se čini lakše
1

Hrvatski operateri spuštaju cijene paketa preko optičke infrastrukture koja se širi na sve više gradova, a zbog sve više multimedije online postaje i sve poželjnija

VIDEO

Svi bismo htjeli imati internet preko optike u svojem domu i uživati u brzinama na kojima će svi ukućani istodobno surfati bez straha od usporavanja veze. Nažalost, optika je još dostupna manjem broju ljudi. 

Brzine od 100 ili više Mbps u odnosu na, za mnoge uobičajenih, 4 ili 5 Mbps, zvuče kao da nisu potrebne. Ali uz sve više multimedijalnog sadržaja na internetu, raznih streaming servisa za glazbu i video, ADSL se s time sve teže nosi. Na optici bez teškoća možete gledati HD video na YouTubeu i paralelno na drugom računalu igrati online igru ili raditi, a lako ćete istodobno obaviti učitavanje vaših fotografija i snimki na neki od sve popularnijih “cloud” servisa poput Dropboxa ili Appleova iClouda.

Uz te ekspresne brzine, optički kabeli ne pate od nekih mana “bakra”, poput udaljenosti od pristupnog čvora, broja korisnika, trenutačne pristupne brzine, vremenskih prilika ili starosti kabela. 

No kako biste optiku i sve njezine prednosti koristili, mora vam biti dostupna i tu je najveći problem. Mreža se širi, ali iz perspektive potencijalnih korisnika ne dovoljno brzo. Svjetlovodni kabeli su najrašireniji u Zagrebu, osobito u novijim četvrtima, no većina nas i dalje je na bakrenim paricama, preko kojih nam stiže ADSL veza. Operateri šire optičku mrežu u većim gradovima, ali i u manjim mjestima, no to je proces koji će trajati. Logično, u prednosti kod širenja optike su oni u zgradama jer je lakše doći do većeg broja korisnika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Širenju optičke infrastrukture svakako će pomoći i snižavanje cijena paketa koji sad stoje poput slično opremljenih 3u1 paketa na ADSL brzinama. Takve cijene dvojbu za korisnike, koji mogu birati, olakšavaju i mnogi će se prije odlučiti za optiku. 

HT u 16 gradova  nudi optičku mrežu

Hrvatski Telekom u tri Ultramax paketa nudi brzine 100/20 Mbps. Najpovoljniji paket uključuje internet i telefon za 241 kn mjesečno, dok će 3u1 paket stajati 329 kuna. No maksimalna brzina je dostupna tijekom prva tri mjeseca, nakon čega pada na 40/10 Mbps. u Ultramax 3u1 paketima plaćate i 30 kuna mjesečno za ‘osiguranje funkcionalnosti opreme’.

Uz Vipnet uštedi ako imaš i njihov mobitel

Vipnet (u čijem je vlasništvu i Bnet) nudi optičku HFC infrastrukturu u brojnim gradovima, a najjeftiniji trio paket uz brzinu od 20 Mbps stoji 149 kuna. Uz promotivne cijene za prvih šest mjeseci uštedjeti možete i ako kombinirate uslugu sa svojom mobilnom pretplatom. Trio paket na maksimalnih 120 Mbps stajat će vas 649 kuna mjesečno, a na 60 Mbps 549 kn. 

Amis besplatno nudi optiku na godinu dana

Uz neograničeni promet pri 100/100 Mbps, korisnici u prvoj godini neće plaćati pretplatu za internetski paket. 3u1 uključuje više od 70 kanala, TV u pokretu i 1500 besplatnih minuta, a stoji 150 kuna tijekom prvih 12 mjeseci, a poslije 299 kn. Za 100 kuna nudi se i 2u1 paket s televizijom i internetom. Maksimalnu brzinu nakon prve godine plaćate dodatnih 50 kn mjesečno. 

VDSL kao alternativa nedostupnoj optici

Dok je brza optika prilično ograničena, kao alternativa se nameće VDSL. Omogućuje brzine downloada do 50 Mbps (ovisno o operateru), a morat ćete promijeniti modem. Nudi ga više operatera, ali ne na svim lokacijama. Iskon tako navodi da VDSL-om u 2015. žele pokriti svoju cijelu narančastu zonu. Naravno, brzi internet moguće je ostvariti i preko 4G LTE mobilne mreže, no ovdje trebate paziti na podatkovni promet.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija