Obavijesti

Tech

Komentari 8

iPod slavi 20. rođendan: Donio je novu eru u svijet glazbe, uspio smanjiti i piratizaciju...

iPod slavi 20. rođendan: Donio je novu eru u svijet glazbe, uspio smanjiti i  piratizaciju...
2

Bila je to mračna era za glazbu, a onda je Steve Jobs 23. listopada 2001. predstavio prvi iPod uređaj koji je donio revoluciju u način na koji glazbu doživljavamo, slušamo i kupujemo.

VIDEO

Iako i danas možete kupiti najsvježiji model iPoda, jasno je da su njegovu ulogu 2007. počeli preuzimati prvi iPhone te ostali pametni telefoni. Zbog toga je trenutni iPod Touch puno manje zanimljiv nego što je to bio originalni iPod iz 2001. Na prilično skromnoj prezentaciji te godine, Steve Jobs iz džepa vadi prvi iPod na svijetu, nazivajući ga ultra prijenosnim uređajem koji u sebi čuva 1000 pjesama i to potpuno digitalno.

Era prijenosnih CD playera tada se približavala kraju, a za iPodovu memoriju od tada impresivnih 5 gigabajta pobrinula se Toshiba s kojom je Apple sklopio ekskluzivni ugovor da za njih proizvode hard diskove. Prvi iPod imao je poseban dizajn zbog fizičkog kotačića za skrolanje, a bio je veličine poput špila karata. Prekriven aluminijem straga i plastikom sprijeda, ekran mu nije bio naročito impresivan. Model od pet gigabajta koštao je 399 dolara, a dolazio je s Appleovim FireWire portom.

No činjenica da je stao u džep bila je dovoljna da Apple nastavi s izbacivanjem novih modela. Tako već iduće godine počinje Appleova tradicija sitnih nadogradnji sa svakim novim modelom, a još godinu kasnije tek kreće prava revolucija dolaskom iTunes trgovine pjesama 2003. Prije toga vladalo je mračno doba piratizacije glazbe pa su diskografske kuće bilježile značajne padove u poslovanju, budući da su se CD-ovi (uz ostalo) često pržili za slušanje na prijašnjim CD playerima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Deset godina od Jobsove smrti: 'Apple više ne donosi revoluciju, oni su postali financijska tvrtka'
Deset godina od Jobsove smrti: 'Apple više ne donosi revoluciju, oni su postali financijska tvrtka'

Naravno, prethodile su tu i razne zavrzlame s autorskim pravima, ali i prvotno protivljenje politici da se glazba distribuira odnosno prodaje na takvoj digitalnoj platformi. Jobs je naime svaku pjesmu bez obzira na starost na iTunesu postavio cijenu od 99 centi, bez potrebe da korisnici kupuju cijeli album. Isprva je to bilo teško diskografima za prihvatiti, no s vremenom je sve došlo na svoje kad je Apple 2007. godine Apple kroz iTunes imao već 70 posto legalnog tržišta digitalnih pjesama. Usprkos tome što je imao navodnih 30 posto prihoda od prodaje svake pjesme, pravi profit i dalje se krio u samom iPadu, prenosi Guardian.

Apple CEO Steve Jobs introduces the newest iPod, the iPod Nano...

Upravo se ovo četverogodišnje razdoblje (2003-2007) smatra zlatnim dobom iPoda, gdje su u tekućim godinama dolazili u različitim modelima. Bili su tu iPod mini, pa prvi iPod s ekranom u boji na kojem ste mogli spremati i slike, pa iPod Shuffle bez ekrana, dok je 2005. iPod dobio podršku za video i ponudio iPod nano nešto manjeg kapaciteta ali i cijene. Priča će se uskoro promijeniti kad 2007. na tržište dolazi i prvi iPhone koji objedinjuje sve mogućnosti iPada u telefonu, iako se broj prodanih iPodova počeo smanjivati tek 2010.

Novi iPhone 13 stiže u utorak. Raste mu memorija i kamere
Novi iPhone 13 stiže u utorak. Raste mu memorija i kamere

iPod je kao takav postavio temelje za iPhone, zbog čega je u prvih četiri godine od prvog modela polovina prihoda dolazila zbog iPoda. Od 2015. Apple je prestao pružati zasebne podatke o prodaji iPoda, no neosporno je da je upravo njihova džepna sprava koja je revulocionarizirala glazbu, ujedno postavila kompaniju na tron i otvorila put iPhoneu koji je bio namijenjen još široj publici.

Kako je Steve Jobs te davne 2001. na prezentaciji prvog iPoda rekao - Htjeli smo se baviti glazbom jer nam je svima bliska i postoji oduvijek - pri čemu je upravo iPod omogućio da Jobsovu kreaciju pamtimo - zauvijek.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Apple odustao od projekta električnog automobila?
'PROJEKT TITAN'

Apple odustao od projekta električnog automobila?

Apple je u skrovitom programu razvoja automobila zaposlio 2000 ljudi, izvijestio je Bloomberg, ali se suočio sa sve oštrijom konkurencijom proizvođača električnih vozila

Prije 22 godine Steve Jobs iz džepa je izvadio prvi iPod: 'Duh iPoda nastavlja živjeti i danas'
DONIO REVOLUCIJU U GLAZBU

Prije 22 godine Steve Jobs iz džepa je izvadio prvi iPod: 'Duh iPoda nastavlja živjeti i danas'

iPod je u svibnju prošle godine najavio kraj proizvodnje legendarnog uređaja i ujedno završio eru koja je zauvijek promijenila glazbenu industriju, ali i više od toga
VIDEO Čekali u redu na iPhone u u Šangaju, ali nije ih oduševio: 'Kupit ću ako mi se svidi boja'
KRENULA PRODAJA

VIDEO Čekali u redu na iPhone u u Šangaju, ali nije ih oduševio: 'Kupit ću ako mi se svidi boja'

Redovima i gužvama počela je prodaja iPhonea 15 u Šangaju, no kupci baš i nisu oduševljeni novim modelom. "Ove godine nisam baš zadovoljan", kazao je jedan kupac, a drugi dodaje: "gledam samo boju, ako mi se boja svidi kupit ću ga"