Obavijesti

Tech

Komentari 1

Isprobali smo Asus Zenfone 10: Malen, zgodan i puca od snage

Isprobali smo Asus Zenfone 10: Malen, zgodan i puca od snage
5

Zenfone 10 je telefon kakav je danas prava rijetkost, čak se i Apple odrekao 'minija', no dolazi s gomilom 'konja' ispod haube i u atraktivnom dizajnu, osobito u ovoj crvenoj boji

VIDEO

Asus je i ove godine odlučio na životu zadržati telefone ‘malog’ formata koji postaju prava rijetkost na današnjem tržištu. Da, 5,9 inča ekrana na Zenfoneu 10 nije malo kad se pogleda telefone prošlosti, no u odnosu na današnje standardne ekrane, ovo je osjetno manji uređaj, u koji je Asus opet ugurao svu silu današnjih tehnologija i rješenja koje očekujemo i kod telefona koji nisu uskraćeni inčima. Uz to, napravili su niz poboljšanja u odnosu na lanjski Zenfone 9..

No one vizualne jedva ćete primijetiti. Dimenzije telefona u odnosu na lanjski gotovo su iste, razlika je samo u tome što je Zenfone 10 deblji za 0,3 mm. A zahvaljujući oznakama na poleđini moći ćete i prepoznati koji je koji. Zenfone 9 je imao broj 09 ispod modula gdje su kamere, dok se na novom ispod tog modula nalazi natpis Asus Zenfone. Nešto je drugačiji dizajn prstena oko kamera te teksture na poleđini, a Zenfone 10 je uz crvenu, bijelu, plavu i crnu boju dobio i atraktivnu zelenu, koja meni osobno izgleda najbolje uz crveni model. Te šarene pozadine su plastične, no uređaj ne djeluje jeftino, a ima IP68 razinu zaštite na vodu i prašinu. Telefon je sada teži za tri grama, što ćete jedva osjetiti, a zahvaljujući kompaktnim dimenzijama odlično leži u ruci i vrlo lako sve možete raditi jednom rukom. Asus i dalje računa na one koji vole koristiti žičane slušalice pa je pri vrhu 3,5 mm utor, dok je senzor otiska prsta na njegovoj bočnoj strani.

Zenfone 10 dolazi sa Super AMOLED ekranom od 5,92 inča koji i dalje ima maksimalnih 1100 nita svjetline te HDR10+ podršku, ali sada su mu povećali osvježenje na najviše 144 Hz što ćete doživjeti u nekim igrama. Inače, možete ga komotno staviti da stalno radi na 120 Hz i uvijek i svugdje uživati u iznimno glatkoj i brzoj slici. Naravno, to je jedan od elemenata koji će utjecati na potrošnju baterije pa možete brzinu osvježenja slike prepustiti i telefonu. Rezolucija mu je kao i lani 1080 x 2400 piksela. Kao i kod streaminga i sa igrama vrijedi da je to ugodnije na većem ekranu, no ovih 5,92 inča će biti zadovoljavajuće.

Straga telefon ima glavnu kameru od 50 megapiksela s gimbalom koji stabilizira sliku i f/1,9 blendom, a dobio je novu širokokutnu kameru od 12 megapiksela i širim vidnim poljem (120 stupnjeva). I to je to, nema tu telefoto leće ili makro senzora. Nova je i prednja kamera koja selfije snima u rezoluciji od 32 megapiksela te ima f/2,5 blendu i veći senzor 1/3.2".

U nastavku pogledajte nekoliko Zenfoneovih fotografija.

8
| Foto: Ivan Hruškovec/24sata

Zenfone 10 dolazi pogonjen iznimno moćnim Snapdragonom 8 Gen2, a dostupan je u varijantama 8/128 GB do 16/512 GB memorije, što je i više nego dovoljno za ovaj telefon. U svakom trenu imat ćete pregršt snage na raspolaganju, pa ćete u najzahtjevnijim situacijama biti ograničeni ekranom, jer vaši prsti će zakloniti dobar dio kvadrature. Kroz ostale svakodnevne situacije, od streaminga, skrolanja, povremenog rada… sve je to lagana igra za ovaj telefon. Stereo zvučnici su solidni, a kao što sam gore spomenuo, tu je 3,5 mm utor ako imate kvalitetne slušalice. 

Samo korištenje telefona prilično je ugodno, a Asusovo ZenUI sučelje ima minimalne zahvate povrh standardnog Androida. Asus navodi i da će telefon dobiti barem dvije godine ažuriranja za Android te četiri za sigurnosna ažuriranja. 

Baterija je ostala istog kapaciteta kao i na prethodnom modelu, 4300 mAh, te podržava 30W punjenje, ali sada ima i podršku za 15W bežično punjenje te reverzibilno punjenje od 5W preko žice. Moćan čip, 5G i brzi, ali manji ekran u konačnici daju sasvim dobru autonomiju. S njime možete komotno proći kroz jedan cijeli dan umjerenog korištenja, ali i rastegnuti to u dobar dio drugog dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...