Obavijesti

Tech

Komentari 22

Isprobali smo: Koliko je dobar povoljni Archos Platinum 50?

Isprobali smo: Koliko je dobar povoljni Archos Platinum 50?
8

Dual SIM uređaja sve je više, a jedan od takvih modela je i Archos Platinum 50, koji se ističe solidnim ekranom dijagonale 5 inča te 1,2 GHz procesorom s četiri jezgre

VIDEO

Za Archos ste možda čuli i ranije zbog njihovih multimedijskih playera, a kasnije i tableta. No, od ove godine kompanija je odlučila snažno ući i na tržište pametnih telefona. Prve dual SIM uređaje predstavili su na proljeće, a tijekom studenog stigli su i na naše tržište. 

Archos Platinum 50 je jedan od zanimljivijih modela iz njihove ponude, prvenstveno zbog osnovnih specifikacija koje na papiru izgledaju primamljivo. Tako se navode četverojezgreni procesor, 1 GB RAM-a i 5-inčni qHD ekran. 

Na prvi pogled ovaj telefon bi lako mogli zamijeniti za neki od Samsungovih Galaxy telefona. Sam uređaj prilično je solidno napravljen i u ruci djeluje čvrsto, uz 8,9 mm debljine i 160 grama težine. Tipke su razmještene klasično, a jedino je neobičan položaj USB ulaza na gornjem dijelu uređaja. U izradi možemo prigovoriti na stražnji poklopac koji se na testnom primjerku iznimno teško skidao. Na donjem dijelu telefona smještene su tri kapacitivne kontrolne tipke. 

Ekran je IPS LCD panel rezolucije 960x540 piksela što na dijagonali od 5 inča daje gustoću od 220 ppi. Iako po tome nije u vrhu aktualnih uređaja, za svoj cjenovni razred daje sasvim zadovoljavajuću sliku s dobrim prikazom boja. 

Kamere snimaju fotografije od 8 i 2 megapiksela, a stražnja ima i LED bljeskalicu, a u galeriji možete vidjeti nekoliko fotografija snimljenih Archosom. Video snima u 720p, a ispod teksta se nalazi kratki probni video. Sve u svemu kamera daje zadovoljavajuće slike, koje možete brzo i lako podijeliti na društvenim mrežama, ali ono na što treba paziti i naviknuti se je manja sporost kamere. To može rezultirati zamagljenim fotografijama. 

Telefon pogoni četverojezgreni Qualcomm 8225Q cortex-A5 procesor na 1,2 GHz uz 1 GB radne memorije, dok je kapacitet baterije 2000 mAh. To znači solidne performanse, no ako ćete držati stalno uključene sve bežične mreže, ekran na najjačem osvjetljenju te pritom igrati igre i još koristiti obje SIM kartice, bateriju ćete morati često spajati na punjač. Tijekom testa smo uspijevali izdržati jedan dan, no bilo je i trenutaka kada bi je puno brže potrošili. Dobra stvar je što je baterija izmjenjiva pa možete nositi rezervnu.

Što se tiče memorije, internih 4 GB je prilično malo pa je dodatna microSD kartica topla preporuka za fotografije, glazbu, igre i aplikacije. U samom uređaju bio je Android Jelly Bean s minimalnim doradama, poput nekoliko Archosovih aplikacija i dorada izbornika. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Hrvati osmislili aplikaciju za sve ljude u dijaspori: 'Bilo da tražite posao ili želite pronaći zabavu'
APPUCINOO APLIKACIJA

Hrvati osmislili aplikaciju za sve ljude u dijaspori: 'Bilo da tražite posao ili želite pronaći zabavu'

Jedan od ključnih ciljeva Appucinoo aplikacije je omogućiti privatnim korisnicima jednostavniji put do različitih djelatnosti i usluga s njihovog govornog područja, kažu nam osnivači

Na ovogodišnji .debug dolazi 120 govornika i najveće zvijezde iz regionalne tech zajednice
100 PREDAVANJA U DVA DANA

Na ovogodišnji .debug dolazi 120 govornika i najveće zvijezde iz regionalne tech zajednice

Najveći interes posjetitelja očekuje se za tri keynote predavanja osnivača globalno najuspješnijih IT kompanija iz Hrvatske, Srbije i BiH: Infobipa, Nordeusa i NSofta, odnosno Izabela Jelenića, Branka Milutinovića i Igora Krezića.
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti