Obavijesti

Tech

Komentari 8

Isprobali smo Xiaomi Pad 5: Moćan tablet koji izaziva iPad

Isprobali smo Xiaomi Pad 5: Moćan tablet koji izaziva iPad
3

Odlično dizajniran Pad 5 ima fantastičan ekran, jednostavno riješene opcije za rad u više aplikacija i sjajne zvučnike, ali dolazi samo u Wi-Fi varijanti, što značajno utječe na njegovu mobilnost

VIDEO

Tablet je ove godine doživio ponovni procvat zahvaljujući radu i zabavi od kuće, a Xiaomi je nedavno predstavio Pad 5 kojim se žele 'hrvati' s najjačim rivalima. A sudeći po navali na prve količine u Hrvatskoj, čini se da su na dobrom putu. 

Jednostavan i tanak tablet odlikuje minimalistički dizajn, koji me  s odrezanim, ravnim, rubovima, podsjetio na stari iPhone 5. Težak je 511 grama i rubovi oko 11-inčnog ekrana su tanki, taman da vaš prst ne smeta dok ga držite u rukama. Na kraćim bočnim stranicama su smješteni zvučnici, sa svake strane po par, a ako držite tablet uspravno, onda je na njegovu vrhu tipka za gašenje, a na desnom rubu je tipka za glasnoću. Prednja kamera smještena je na kraćoj bočnoj strani, što je prilično neuobičajeno i čudno dok ste u videopozivu, jer izgleda kao da gledate u prazno. Naime, na tabletima je prednja kamera obično smještena na duljoj bočnoj stranici. Na stranicama tableta još možete vidjeti konektore za tipkovnicu i magnetni dio za olovku, koja ne dolazi uz tablet. Ono čega još nema je i 3,5 mm utor za slušalice, pa ćete ih morati spojiti preko USB-C adaptera ili koristiti bežične slušalice, što je i vjerojatnija i praktičnija opcija. Na stražnjoj strani dominira velika izbočina za 13-mpx kameru koja je dizajnirana u skladu s ostalim uređajima.

Bez sumnje, ekran ovog tableta je jedan od njegovih najjačih aduta. 11 inča dijagonale, rezolucija od 1600x2560 piksela te osvježenje od 120 Hz uz HDR10 podršku nude fantastičnu sliku, iako se radi o LCD panelu, a ne OLED-u. Odličan prikaz boja i brzina prikaza fantastični su za igre, ali i za filmove i gutanje gomile sadržaja s Netflixa u krevetu.

Pogoni ga Snapdragon 860, a testni model imao je 6/128 GB memorije, a još je dostupna i varijanta sa 6/256 GB. Dolazi uz Android 11 i MiUi 12.5 i tijekom nekoliko dana druženja nisam primijetio da mu nedostaje snage. Svakodnevni rad, surfanje, gledanje videa i povremene igre, sve je to radilo bez ikakvih većih teškoća. 

Samo sučelje su doradili da bolje izgleda na ovako velikom ekranu, do notifikacija ćete doći ako ih povučete iz lijevog kuta ekrana, a postavke su na desnom dijelu ekrana. Vrlo lako ćete otvoriti i više aplikacija u isto vrijeme. Produktivnosti pomaže i Smart Pen olovka, koja se, kao i kod konkurencije, prodaje zasebno, a isto vrijedi i za dodatnu tipkovnicu.

Zvučnici sa Harman Kardon potpisom su iznimno glasni i zvuk je jasan, ali bili bi fantastični da imaju još malo izraženiji bas. Ono što me još smetalo tijekom korištenja je da ih uvijek rukama prekrijem, odnosno do izražaja najbolje dolaze kad je tablet naslonjen na nešto. 

Što se kamera tiče, straga je kamera od 13 megapiksela (f/2.0) koja podržava 4K video, a prednja podržava FullHD video i snima u rezoluciji od 8 megapiksela. One će za videopozive biti i više nego dobre, a to im je i glavna namjena, no tu vrijedi čudna pozicija prednje kamere pa je videopoziv sretnije odraditi ako je tablet postavljen vertikalno. Stražnja kamera može odlično poslužiti i ako trebate nešto fotografirati dok radite.

Tablet dolazi s baterijom od 8720 mAh i punjenjem od 22,5 (kineska verzija dolazi s 33W punjačem), a Xiaomi navodi da će izdržati do 5 dana reprodukcije glazbe ili 16 sati reprodukcije videa. I da, na potrošnju utječe i činjenica da je ovo samo Wi-Fi tablet. LTE varijante nema, što je i nedostatak koji znatno utječe na mobilnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan
HRVATSKA PREMIJERA

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan

Novi Volkswagen Passat i Volkswagen Tiguan stigli su na hrvatsko tržište, a mi smo ih već imali priliku voziti
Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare
GDJE NAJVIŠE GRIJEŠIMO

Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare

Plus+ Kibernetički kriminal i u Hrvatskoj je lani bilježio velik skok, očekuje se da će globalni trošak eksplodirati. Stručnjak za informacijsku sigurnost otkriva gdje najviše griješimo, ali i što poduzeti da se zaštitimo