Obavijesti

Tech

Komentari 7

Istraživanje: Facebook nas poznaje bolje nego prijatelji

Istraživanje: Facebook nas poznaje bolje nego prijatelji
1

Prema onome što smo i kad lajkali, algoritam može pretpostaviti ne samo što volimo nego i kakva smo osoba i čini to točnije od nekih nama bliskih osoba

VIDEO

Računalo, odnosno kompjutorski program točnije će procijeniti kakva je netko osoba odnosno bolje ga poznaje od njegovih prijatelja i članova obitelji, pokazalo je istraživanje znanstvenika s Cambridgea. Studija je obuhvatila više od 86.000 korisnika Facebooka, a stroj je prema onome što je  'lajkao' svakom korisniku dodjeljivao određene crte osobnosti.

Iako se čini pojednostavljenim i stereotipnim da računalo ljude prema tome što lajkaju show 'Pripravnik' Donalda Trumpa proglašava organiziranima, one koji vole Kurta Cobaina emocionalno nestabilnima, a obožavatelje Wikipedije sramežljivima, stroj je na kraju bio u pravu. I, ne samo to - računalo uči i što više nečijih lajkova ima na raspolaganju za analizu to je uspješnije.

Studija je tako pokazala da nakon analiziranih 70 nečijih lajkova, kompjutor bolje poznaje osobu od njezinih kolega s posla ili cimera, a nakon 150 lajkova poznaje je bolje i od prijatelja te članova obitelji. Jedino su supružnici bolje poznavali svoje partnere od računala, ali ako stroju date oko 300 nečijih lajkova - poznavat će tu osobu gotovo jednako kao životni partner.

Iako su rezultati pomalo zastrašujući i govore o tome kako računala postaju sve pametnija, znanstvenici sugeriraju kako bi se rezultati mogli i praktično primijeniti tako da se u trenucima bitnih životnih odluka poput onih o promjeni posla ili čak izboru ljubavnog partnera za pomoć obratimo - računalu!

Što mislite, poznaje li vas Facebook bolje nego vaši prijatelji i obitelj? Recite nam u komentarima!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način