Obavijesti

Tech

Komentari 0

Iva Ančić: Očekujemo spektakl i odličnu borbu finalista A1 Adria League na Reboot Infogameru

Iva Ančić: Očekujemo spektakl i odličnu borbu finalista A1 Adria League na Reboot Infogameru
3

Vidimo da se promijenila i svijest o samom gejmingu, odnosno javnost to više ne percipira kao obično igranje video igrica. Svima je postalo jasnije da je riječ o ozbiljnoj industriji, kaže Iva Ančić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja, A1 Hrvatska.

VIDEO

Uskoro nam se na velika vrata vraća Reboot Infogamer powered by A1 i tom smo prilikom razgovarali s Ivom Ančić, rukovoditeljicom brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja, A1 Hrvatska.

A1 Hrvatska već dugi niz godina ulaže u gejming. Kako to da ste se odlučili na taj potez?

Još davne 2017. godine prepoznali smo važnost gejminga i esporta te smo pokrenuli A1 Adria League. Budući da je u tom trenutku gejming u svijetu bio u velikoj uzlaznoj putanji, a kod nas u začecima, htjeli smo gejmere iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Albanije okupiti u jednu veliku regionalnu ligu koja će promovirati esport i gejming. Uvjereni smo da naša dugogodišnja podrška regionalnom gejming eko sustavu dodatno motivira mlade da se usmjere prema toj najbrže rastućoj industriji. Godinama kontinuirano ulažemo u promociju i širenje potencijala gejming industrije pa smo tako ove godine krenuli i s A1 Student eChallenge natjecanjem. Naš entuzijazam ponajprije dolazi od publike koju smo okupili, jer su prepoznali kvalitetu i trud koje s našim partnerima unosimo u promicanje sigurnog online okruženja i esporta. Ta nas činjenica potiče da svaku novu ligu činimo još zanimljivijom i sigurna sam kako će upravo započeta 12. sezona A1 Adria League biti najatraktivnije takvo natjecanje do sada.

Koji su najveći uspjesi A1 Adria League?

U sedam godina postojanja, A1 Adria League nametnula se kao najdugovječnija regionalna liga koja svoj uspjeh potvrđuje prvenstveno brojkama od više od 15,5 tisuća domaćih i međunarodnih igrača koji su se borili za nagradni fond od ukupno 180 tisuća eura uz više od 82 milijuna impresija na webu iz cijelog svijeta. Također, svi gejmeri imaju mogućnost pokazivanja svojeg umijeća na velikoj gejming pozornici. O uspjehu A1 Adria League i govori činjenica da je nakon pobjede u prvoj sezoni i osvajanja titule najkorisnijeg igrača velikog finala, Toni „Sacre“ Sabalić potpisao za jednu od najjačih League of Legends momčadi Europe, francuski G2 Esports.

Sigurno ste od 2017. godine svjedočili velikom broju promjena na gejming sceni. Možete li istaknuti one nejznačajnije?

Svake godine okupljamo sve veći broj zainteresiranih gejmera, ali i onih koji se žele okušati i u drugim domenama organizacije esport natjecanja – od kastera do admina i drugo. Također, vidimo da se promijenila i svijest o samom gejmingu, odnosno javnost to više ne percipira kao obično igranje video igrica. Svima je postalo jasnije da je riječ o ozbiljnoj industriji koja svake godine bilježi sve veći rast, kako u zaradi, tako i u broju zaposlenih. Analiza CGDA za 2022. godinu potvrdila je još jednom da je i Hrvatska prepoznata u toj industriji zahvaljujući kompanijama poput Nanobita. Također, Visoko učilište Algebra ove je godine pokrenulo prvi preddiplomski studij za razvoj videoigara što je još jedan dokaz prepoznavanja važnosti ove industrije i želje mladih da se u njoj okušaju.

I ove godine predstavljeni su rezultati Analize hrvatske industrije proizvođača videoigara koju je napravio CGDA, u suradnji s A1. Što vas je najviše iznenadilo?

Budući da kao kompanija već sedam godina ulažemo u domaći gejming ekosustav, posebno nas vesele podaci istraživanja o rastu industrije, a još smo ponosniji što je u industriji prepoznata važnost sigurnog virtualnog okruženja. Također, upravo nas činjenica da je čak 30 posto žena pronašlo svoj poslovni put u gejming industriji posebno raduje. Kao digitalna kompanija kompanijama potičemo žene u businessu i IT-ju te trenutno zapošljavamo njih 44 posto.

Kako će izgledati finale 12. sezone A1 Adria League?

U tijeku su kvalifikacije za finale 12. izdanja A1 Adria League na kojem se najbolji regionalni igrači u esportu natječu u tri glavne igre – CS2, EA Sports FC 24 i EA Sports FC Mobile 24 te četiri rotirajuće igre League of Legends, Clash Royale, Brawl Stars i PUBG:Battlegrounds. Riječ je o ukupnom nagradnom fondu od 15.600 eura. Finale 12. sezone održat će se na velikoj gejming pozornici na ovogodišnjem Reboot InfoGamer powered by A1 koji se napokon vraća u svom punom sjaju na Zagrebački Velesajam. Upravo zato vjerujem da nas očekuje jedan spektakl i odlična borba za nove pobjednike naše 12. sezone.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti
STOTINE MILIJUNA ZA RAZVOJ

VIDEO Svakih 28 sekundi izrade Honor mobitel i nikad ne staju. Zavirili smo u pogon budućnosti

Honor je uložio 200 milijuna dolara u razvojni centar u Shenzhenu, a mi smo bili prvi mediji koji su ga posjetili. Ovdje rade na telefonima koji stižu za dvije ili tri godine, a posjetili smo i tvornicu u kojoj su sami razvili robote za izradu uređaja

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju
NENAJAVLJENI POSJET

Elon Musk u posjetu Kini zbog pregovora o uvođenju softvera za autonomnu vožnju

Direktor Tesle Elon Musk u nedjelju je doputovao u nenajavljeni posjet Pekingu gdje bi se trebao sastati s visokim dužnosnicima i s njima razgovarati o uvođenju softvera za autonomnu vožnju (FSD) i o dozvoli za prijenos podataka u inozemstvo
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin