Obavijesti

Tech

Komentari 11

Iz Microsofta najavili Windowse u oblaku: Brži i lakši pristup za radnike i učenike u školama

Iz Microsofta najavili Windowse u oblaku: Brži i lakši pristup za radnike i učenike u školama

Poticaj je bio rad i školovanje od kuće u vrijeme pandemije koronavirusa, a mnogi poslodavci planiraju radnicima ponuditi kombinirani rad u uredu i od kuće i u postpandemijskom razdoblju

Američki softverski div Microsoft najavio je da će operativni sustav Windows ponuditi u obliku usluge u oblaku kako bi se prilagodio novim oblicima rada i školovanja koje je iznjedrila pandemija koronavirusa.

Usluga Windows 365 bit će predstavljena početkom kolovoza i omogućit će kupcima da sami biraju računalnu snagu, memoriju i kapacitete za pohranu podataka za svoj uređaj.

Pretplatnici će operativnom sustavu u oblaku pristupati putem osobnog računala ili Maca, iPhonea, odnosno mobilnog operativnog sustava Android ili Chromebooka, pod uvjetom da imaju kompatibilnu tražilicu s HTML-om 5.

Kompanija je odlučila ponuditi verziju zasnovanu na oblaku nakon povratnih informacija klijenata koji žele da radnici i učenici imaju brži i lakši pristup računalu gdje god se nalazili.

Windowsi 11 bit će besplatni, a pokretat će i Android aplikacije
Windowsi 11 bit će besplatni, a pokretat će i Android aplikacije

Poticaj je bio rad i školovanje od kuće u vrijeme pandemije koronavirusa, a mnogi poslodavci planiraju radnicima ponuditi kombinirani rad u uredu i od kuće i u postpandemijskom razdoblju.  

"Definiramo taj prijelaz na hibridni rad kao istinsku fleksibilnost u načinu i mjestu rada i radnom vremenu. To je obrazac koji se razvija širom svijeta, budući da ljudi počinju eksperimentirati", rekao je Jared Spataro zadužen za Microsoft 365.    

Usluga je slična takozvanim "virtualnim" i "udaljenim" računalima koja postoje već desetljećima, ali njihovo postavljanje i održavanje zahtijeva sofisticirane informatičke službe. Njihovi pad troškovi mogu biti nepredvidivi jer ovise o tome koliko se računala koriste.

Microsoft se nada da će Windows 365 biti dovoljno jednostavan da će ga vlasnici malih poduzeća ili manje škole moći postavljati i bez pomoći IT odjela, i da će njegovi mjesečni troškovi biti predvidivi, ovisno o veličini virtualnog računala.