Obavijesti

Tech

Komentari 30

Iz tijela konja starog 42.000 godina izvukli su tekuću krv

Iz tijela konja starog 42.000 godina izvukli su tekuću krv
1

Suradnja između sjeveroistočnog federalnog sveučilišta u Yakutsku i južnokorejske Sooam Biotech Research Foundation trenutno analizira ostatke s namjerom kloniranja pretpovijesnog konja

VIDEO

Znanstvenici u Yakutsku u Sibiru uspjeli su izvući uzorke tekuće krvi iz tijela muškog ždrebeta starog 42 tisuće godina. Ždrijebe su znanstvenici pronašli prošle godine u depresiji Batagaja i bilo je ugrađeno u permafrost, odnosno u stalno zamrznutom tlu. 

Zbog toga što je bilo u permafrostu, tijelo ždrebeta je odlično očuvano. To znači da će znanstvenici pokušati izlučiti njegove stanice. 

Smatraju da ždrijebe pripada izumrloj vrsti Lenskaya pasmina, a ti konji poznati su i pod nazivom Lena, javlja Gizmodo

Suradnja između Sjeveroistočnog federalnog sveučilišta u Yakutsku i južnokorejske Sooam Biotech Research Foundation trenutno analizira ostatke s eksplicitnom namjerom kloniranja pretpovijesnog konja. Međutim, kako bi to učinili, istraživači bi morali izvući i uzgojiti živuće somatske stanice - nešto što još nisu mogli učiniti. Više od 20 pokušaja rasta stanica iz tkiva životinje nije uspjelo. Detaljna analiza konja započela je prošlog mjeseca, a znanstvenici će na njemu raditi do kraja travnja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Znanstvenici su sada uspjeli izvući uzorke tekuće krvi iz srčanih žila koje su dobro očuvane zahvaljujući povoljnim uvjetima ukopa i permafrosta - izjavio je Semyon Grigorjev, šef muzeja Mamut Jakutsk. Nije jasno može li se iz uzorka krvi uzgojiti vitalne stanice.

Grigorjev je u intervjuu za TASS rekao da je obdukcija pokazala i "lijepo sačuvane organe" te mišićno tkivo koje je i dalje "prirodno crvenkaste boje". Također, ždrijebe ima očuvanu i dlaku što je još jedan "plus" za znanstvenike jer svi dosad iskopani konji te vrste nisu imali više dlake. 

- Istraživanja su pokazala da je ždrijebe u trenutku smrti bilo staro jedan do dva tjedna. Tek je nedavno bio rođen - objasnio je Grigorjev. Objasnio je da je uginuo zbog davljenja u blatu koje se smrznulo i pretvorilo u permafrost. Blato i mulj koje je ždrijebe progutalo prije smrti pronašli su u njegovom gastrointestinalnom traktu. 

Ždrijebe je tako postalo "najbolje očuvana životinja ledenog doba ikada pronađena u svijetu". 

Zadnji sličan pronalazak bio je 2013. kada su ruski znanstvenici pronašli tekuću krv u ostacima mamuta starih 15 tisuća godina. No, krv ždrijebeta starije je od toga čak 27 tisuća godina. 

Cilj suradnje znanstvenika je "oživljavanje" životinje kroz kloniranje. Naravno da postoje ozbiljna etička i tehnološka pitanja uz kloniranje. Oživljavanje vrsta je konzervativno iz više razloga, uključujući smanjenu kvalitetu života jer će takva životinja biti podvrgnuta eksperimentima cijeli svoj život, a zatim međusobno razmnožavanje i odsustvo staništa ledenog doba. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota