Tech

Komentari 59

Izračunali koliko je tiranosaura sveukupno postojalo na Zemlji

Izračunali koliko je tiranosaura sveukupno postojalo na Zemlji

Znanstvenici iz SAD-a kažu da je Zemljom tijekom milijuna godina prošlo oko 2,5 milijardi tiranosaura, a nikad ih nije bilo preko 20 tisuća odjednom

Tiranosauri koji su  izumrli prije oko 65 milijuna godina postali su tema istraživanja Science, a znanstvenike zanima koliko je ikada na svijetu živjelo tiranosaura. Jedini relevantni podaci što su imali paleontolozi bili su krajnje komplicirani proračuni značaja pronađenih fosila od 1874. do danas.

Upravo taj zahtjevan zadatak prihvatila je skupina znanstvenika iz SAD-a, kojima je jedno od polazišta bila procjena o oko 127.000 generacija ovih dinosaura koliko su postojali prije velikog izumiranja dok je krajnji rezultat procjena da je svijetom tijekom milijuna godina prošlo oko 2,5 milijardi tiranosaura.

Osim toga došli su do zanimljive teorije da na Zemlji u istom trenutku nikad nije bilo preko 20 tisuća tiranosaura odjednom.

Znanstvenici smatraju i potvrđuju nalazima da su mogli narasti do preko 12 metara u duljinu, što bi odgovaralo visini od oko 4 metara u visini kukova, da su težili i više od 14 tona, te da su bili u stanju trčati za svojim plijenom brzinom od 35 kilometara na sat.