Tech

Komentari 3

Izumili apsorbirajuću haubu koja bi mogla smanjiti smrtnost

Izumili apsorbirajuću haubu koja bi mogla smanjiti smrtnost

Najveći proizvođači već su rekli kako bi s oduševljenjem prihvatili novu tehnologiju na vozilima, a postoji ideja i da bi svaki automobil bio opremljen s takvom haubom

Mekanu automobilsku haubu koja se savija prema unutra nakon udarca i tako moguće ozljede glave smanjuje za 60 posto, razvili su znanstvenici s Cambridgea. Nova hauba je zapravo aluminijski, mehanički apsorbent koji se nakon udarca savija prema unutra, a očekuje se da će značajno smanjiti broj poginulih i teško ozljeđenih biciklista te pješaka u sudarima.

- Tijekom sudara s pješakom zapravo se vrši dinamička sila na haubu automobila. Ako se kinetička energija sudara ne apsorbira u haubi, ona ima veliki utjecaj na ozljede pješaka. U ovom slučaju energija se apsorbira u urušavanje strukture na haubi - objasnio je voditelj istraživanja Hassa Shirvani.

Najveći proizvođači automobila već su rekli kako bi s oduševljenjem prihvatili novu tehnologiju na svojim vozilima, a postoji ideja i da bi svaki novi automobil bio opremljen s takvom haubom.

- Sve što smanjuje ozljede na cesti je dobra stvar. Ipak čini se da je ovo vrlo skupa metoda, stoga je smanjenje brzine u stambenim četvrtima i šoping centrima daleko lakši i puno jeftiniji put - kaže glasnogovornik biciklističkog kluba s Cambrigdea. 

Pješaci i biciklisti čine 20 posto smrtnih slučajeva u prometu u Europi.