Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
63 komentara

Jako se dobro drži: Jupiter je najstariji u Sunčevu sustavu

Letjelica Juno posljednjih tjedana šalje nam fantastične fotografije Jupitera i otkriva sasvim novi pogled na ovaj planet, a najnovija otkrića pokazuju i da je on najstariji u Sunčevu sustavu

Foto: NASA

Jupiter je najveći planet u Sunčevu sustavu, ali najnoviji dokazi ukazuju na to da je ova plinovita grdosija i najstariji planet u našoj okolici. Znanstvenici tvrde da se planet formirao unutar četiri milijuna godina nakon što je nastalo naše Sunce. 

Foto: NASA

Točna starost Jupitera ključna je da bi razumjeli kako se Sunčev sustav razvio do današnjeg rasporeda planeta, a iako su dosadašnji modeli sugerirali da se formirao rano, dosad to nismo utvrdili. Znanstvenici iz Kalifornije i Njemačke utvrdili su da je Jupiterova jezgra bila 20 puta veća od Zemlje samo milijun godina nakon formiranja Sunca, zbog čega su zaključili da je Jupiter jako brzo počeo apsorbirati čestice plinova i prašine za svoje formiranje. 

Foto: NASA

Da bi otkrili to, analizirali su izotope volframa i molibdena na željeznim meteoritima koji su pali na Zemlju. Otkrili su kako su imali sastojke iz dva precizna izvora koji su postojali u isto vrijeme, ali su i bili razdvojeni između milijun i četiri milijuna godina od formiranja Sunca. 

- Najlogičniji mehanizam za takvo razdvajanje je formiranje Jupitera - rekao je Thomas Kruijer iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore, prenosi Engadget

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message