Obavijesti

Tech

Komentari 28

Japan lovi asteroid, testira se i raketa kojom ćemo ići na Mars

Japan lovi asteroid,  testira se i raketa kojom ćemo ići na Mars
2

Samo dva dana nakon što su japanski znanstvenici lansirali letjelicu u duboki svemir, NASA će testirati letjelicu koja će i ljude za 20-ak godina voditi na Mars

VIDEO

Japanska sonda Hayabusa 2 krenula je u utorak na svoju dugotrajnu misiju u kojoj bi za 10 godina na Zemlju trebala donijeti uzorak s dalekog asteroida.

VIDEO

Sama misija slična je prvoj Hayabusi, koja je imala susret s asteroidom Itokawa 2005. godine. No, ta sonda nije uspjela spustiti robotsku letjelicu na asteroid udaljen 180 milijuna kilometara, ali se vratila s nekoliko tragova materijala.

Hayabusa 2 letjet će na asteroid 1999 JU3 , ali njezini sustavi za slijetanje koriste moderniju opremu i sam modul kojeg će spustiti je puno napredniji. Sastoji se od nekoliko malenih uređaja, poput rovera, te nosi i eksplozivno punjenje koje bi trebalo napraviti maleni krater i izložiti nekoliko slojeva površine. Do asteroida bi trebala stići 2018. godine i tada će godinu dana analizirati svemirsku stijenu. Nakon što obavi misiju, na Zemlju bi trebala krenuti 2020. godine, tako da bi tek za 10 godina trebali imati uzorke s tog asteroida.

NASA testira kapsulu kojom ćemo ići na Mars

NASA

Američka svemirska agencija u četvrtak bi trebala testirati svoju novu kapsulu, koja će ljude odvesti na asteroid, a potom i na Mars. Kapsula Orion u orbitu će poletjeti na velikoj raketi Delta 4, a u prvom testu će napraviti dvije orbite oko Zemlje i potom sletjeti u Tihi ocean. U svom drugom krugu oko Zemlje, Orion će biti udaljen 5800 kilometara od našeg planeta. To će biti najveća udaljenost neke letjelice koja je namijenjena za ljudsku posadu u više od 40 godina. Kapsulu su opremili s 1200 senzora koji će pratiti sve parametre tijekom leta pa će tako znati i koje sve sile djeluju na kapsulu, koliko je glasno u unutrašnjosti. Uspiju li sva sljedeća testiranja, astronauti bi kroz desetak godina trebali Orionom krenuti na asteroid i vratiti se s uzorcima, a potom bi kroz 20 godina ovom letjelicom trebali stići i na Mars.

U isto vrijeme, europski ministri su odobrili i razvoj nove rakete Ariane 6, koja će zamijeniti sadašnju raketu kojom su lansirani brojni sateliti u orbitu. Nova bi raketa trebala biti povoljnija za izgradnju, ali i za upravljanje. Zemlje uključene u Europsku svemirsku agenciju tako su odvojile 5,9 milijardi eura kojima će se pokriti razvoj nove rakete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.