Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

Radnici sada nose i robotska odijela da mogu dići težak teret

Zbog sve starijeg stanovništva japanske tvrtke počele su koristiti i robotska odijela kako bi radnici mogli podizati težak teret i obavljati komplicirane poslove usprkos godinama

Okutani, 57, a contract worker of Ueda Co., Ltd., wears an Atoun Inc. Power Assist Suit, as he works at a distribution center in Kawasaki
Foto: TORU HANAI
9 komentara

Sve starije stanovništvo velik je problem za Japan, a upravo zato je nedavno distribucijska tvrtka uvela robotsko odijelo kao ispomoć za svoje starije radnike. 

Ueda Group u regiji Kawasaki ima distribucijski centar u kojem radi skoro stotinu ljudi, a više od polovice ih je starije od 40 i 50 godina. Usprkos godinama ti radnici moraju gurati i podizati velike i teške kutije.

Okutani, 57, a contract worker of Ueda Co., Ltd., wears an Atoun Inc. Power Assist Suit, as he works at a distribution center in Kawasaki | Autor: TORU HANAI Foto: TORU HANAI

Robotsko odijelo izgleda baš poput onih kakve smo vidjeli u SF filmovima, a izradili su ga da bude podrška za donji dio leđa i da na sebe prenosi većinu tereta. Čim ga korisnik aktivira, odijelo se automatski prilagođava pokretima, ovisno o tome podižete li teret, nosite li ili držite nešto, kako bi zaštitilo radnika. 

Okutani, 57, a contract worker of Ueda Co., Ltd., wears an Atoun Inc. Power Assist Suit, as he works at a distribution center in Kawasaki | Autor: TORU HANAI Foto: TORU HANAI

Među prvima ga je isprobao Horaki Okutani (57) koji kaže da mu je to veliko olakšanje nakon što mu je prošle godine iskočio disk. 

- Uz ovo odijelo mogu raditi bez da puno brinem o leđima. Iako ne znam do koje ću dobi moći raditi, htio bih ovdje raditi koliko god će mi to tijelo dopustiti - rekao je radnik dok je podizao kutije teške 80 kilograma.

Kako prenosi Business Insider, svako odijelo košta skoro 9000 dolara, a kompanija ih je prodala više od 200 od 2015. godine i to tvrtkama koje se bave građevinarstvom, logistikom i poljoprivredom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message