Obavijesti

Tech

Komentari 22

Je li ovaj svemir hologram? Fizičari kažu da je to moguće

Je li ovaj svemir hologram? Fizičari kažu da je to moguće
1

Juan Maldacena predložio je teoriju po kojoj je gravitacija posljedica struna, a sve što se stvarno događa, odvija se na plošnom svemiru bez gravitacije i projicira se

VIDEO

Tim fizičara predstavio je dokaze kako bi naš svemir mogao biti jedna velika projekcija. To je još 1997. godine u svom modelu teorije struna predložio teoretski fizičar Juan Maldacena, koji je naveo kako je svemir sastavljen od vibrirajućih struna u devet dimenzija plus vrijeme. Po njegovoj teoriji, sve što se stvarno događa, odvija se na plošnom svemiru bez gravitacije i projicira te izgleda kao naša stvarnost. Ta je teorija bila zapanjila fizičare jer je nudila način kako dati čvrsti temelj teoriji struna i jer je riješila nedosljednosti između kvantne fizike i Einsteinove teorije gravitacije. No, teorija je dosad bila bez čvrstih dokaza. 

Yoshifumi Hyakutake sa Sveučilišta Ibaraki i kolege u svojim radovima sada navode dokaze u prilog toj teoriji. U jednom radu Yoshifumi Hyakutake izračunava internu energiju crne rupe, položaj granice između nje i ostatka svemira, a u drugom radu on  Hyakutake i suradnici su izračunali internu energiju nižedimenzionalnog svemira bez gravitacije, a obje kalkulacije su se podudarale. 

Kako prenosi Huffington Post, Maldacena je izjavio da se čini kako su izračuni točni te da su ova otkrića zanimljiv način za testiranje mnogih ideja u kvantnoj gravitaciji i teoriji struna. Ovi radovi su kulminacija niza članaka koje je japanski tim priložio proteklih godina. 

- Oni su matematički potvrdili, vjerojatno po prvi put, nešto u što smo bili prilično sigurni da je točno, ali je bilo nagađanje, da termodinamika određenih crnih rupa može biti reproducirana iz nižedimenzionalnih svemira - kaže Leonard Susskind sa Stanforda. 

Maldacena kaže niti jedan od modela svemira koje su istraživali japanski znanstvenici ne podsjeća na naš. Svemir sa crnom rupom ima deset dimenzija, u kojem se njih osam formira kao osamdimenzionalne sfere. Nižedimenzionalni ima jednu dimenziju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način