Tech

Komentari 377

Je li ovo novi dokaz? Isus na papirusu govori o 'svojoj ženi'

Je li ovo novi dokaz? Isus na papirusu govori o 'svojoj ženi'

U dijelu spisa kojeg proučava profesorica King s Harvarda Isus učenicima govori o 'svojoj ženi' te im kaže da će 'stanovati s njom' i da će 'ona biti njegova učenica'

Nedavno pronađen fragment papirusa iz četvrtog stoljeća poslije Krista navodno baca 'sjenu'  na crkvenu dogmu prema kojoj kršćanski mesija nije bio u celibatu, tvrdi stručnjakinja sa Harvarda. U središtu fragmenta se nalazi nekoliko fraza koje tek sugeriraju da je Isus bio u braku s Marijom Magdalenom. 

U obraćanju svojim učenicima, kako piše u nađenom spisu, Isus govori 'moja žena' koju brani od kritika te im kaže kako će 'ona biti njegova učenica'. Dva reda dalje Isus govori učenicima 'Ja ću stanovati s njom'. Stražnja strana transkripta potpuno je uništena te se mogu tek razabrati riječi 'moja majka' i 'troje'. 

Gnosticistička vjerovanja

Teza da su Isus i Marija Magdalena bili par spominje se i u romanu 'Da Vincijev kod' pisca Dana Browna. Brown se u svom pisanju uvelike koristio gnosticističkim idejama o Isusu koje je Crkva odbacila kao obične izmišljotine. 

Dio transkripta, napisanog na starom egipatskom koptskom jeziku, proučava Karen King, profesorica na Harvardu. Trenutno se rade kemijske analize tinte koje moraju potvrditi starost papirusa, a nezavisni stručnjaci vjeruju kako je spis autentičan za ono doba. Prema dijalektu i stilu pisanja te boji i teksturi papirusa stručnjaci kažu kako dokument datira iz druge polovice četvrtog stoljeća te su ga smjestili u Egipat.

- Kršćanska tradicija dugo je isticala kako Isus nije bio oženjen iako nije bilo pouzdanih dokaza koji bi podupirali tu tvrdnju. Od samog početka kršćani se nisu mogli složiti je li bolje biti neoženjen, no stoljeće poslije Isusove smrti počeli su se pozivati na njegov bračni status kako bi opravdali svoje pozicije - smatra profesorica. 

Profesorica King stari transkript je dobila od anonimnog kolekcionara koji ga je pronašao među hrpom grčkih i koptskih dokumenata, prenosi Daily Mail.