Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Jedrilica će do ruba svemira ‘dojahati’ bez ikakvog pogona

Uska kabina: Piloti će poletjeti u jedrilici Perlan 2 čija je kabina široka tek metar. Kabina je kružnog oblika umjesto ovalnog, kakav se koristi u zrakoplovima

Foto: Perlan2
12 komentara

Piloti jedrilice Perlan 2, čija je kabina široka tek metar, ovoga ljeta će se “popeti” na visinu od 27 kilometara. Na rub svemira doći će pomoću stratosferskih valova.

Jedrilica od ugljičnih vlakana će se vinuti u zrak pomoću zrakoplova, a onda će dva pilota u uskoj kabini pod pritiskom, bez ikakvog pogona, stići na rub svemira. Ako uđu u stratosferu, pilote očekuju opasnosti poput sunčeva zračenja i niskih temperatura, a najmanja pukotina na prozoru mogla bi dovesti od dekompresije i eksplozije pluća.

- Let će imati utjecaja na istraživanje svemira, s obzirom na to da Zemljina stratosfera pruža uvjete vrlo slične Marsu, a to bi značilo da bismo mogli jedriti i na Crvenom planetu - kaže Enevlodson. Inače, do ruba svemira ljude voze Rusi s MiG-om 29, a Perlan 2 bi bila prva letjelica bez pogona koja bi stigla do te visine.Pokretači ovog projekta Einar Enevlodson i Morgan Sandercock okupili su u svoj tim elitu znanstvenika, inženjera i pilota, uključujući i glavnog investitora Dennisa Tita, prvog svemirskog turista koji je 2001. godine platio Rusima da ga Soyuzom dovedu na Međunarodnu svemirsku postaju.

Projekt Perlan 2 temelji se na istraživanjima koja su otkrila da se u regijama u blizini polova stratosferski valovi zimi mogu protezati iznad troposfere i sve do stratosfere. Ti valovi su vjetrovi brzih struja koji stvaraju vrlo visoke valove pa bi se jedrilicom na njima moglo “jahati” i dospjeti na visine od 20 do 30 kilometara ili do ruba svemira.

- To područje strujanja zraka ima najintenzivnije turbulencije koje se mogu pronaći u uraganima - rekao je Morgan Sandercock, voditelj projekta.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message