Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

Jeste li je vidjeli? U orbitu je stigla ruska 'umjetna zvijezda'

Rusi su Mayak financirali s 20.000 dolara preko kampanje za grupno financiranje, a razvili su je njihovi znanstvenici. Kažu da joj je osnovna namjena "skupljanje" svemirskog smeća...

Foto: Mayak
29 komentara

Ruska "umjetna zvijezda" Mayak uspješno je ušla u orbitu. Trebala bi postati jedan od najvećih i najsjajnijih objekata koji vidimo na noćnom nebu. Lansirana je 14. srpnja s kozmodroma u Bajkonuru.

- Nakon lansiranja, na Mayaku smo aktivirali reflektor za Sunčevu svjetlost. Napravili smo i aplikaciju za mobitele putem koje će ljudi moći pratiti lokaciju "zvijezde", priopćio je tim koji stoji iza lansiranja.

No, čini se da nije sve tako idealno jer astronomi amateri tvrde da Mayak nisu uspjeli uočiti na nebu.

- Trenutačno nam nije jasno je li Mayak zaista u pogonu jer nismo uočili ništa, kažu u udruzi Sky and Telescope. 

Rusi su Mayak financirali s 20.000 dolara preko kampanje za grupno financiranje (crowdfunding), a razvili su ju njihovi znanstvenici. Kažu da joj je osnovna namjena "skupljanje" svemirskog smeća tj. njegovo spuštanje kako bi moglo ući u Zemljinu atmosferu i raspasti se. 

Neki astronomi snažno su napali ovaj projekt jer smatrali kako je besmislen te kako će, zbog reflektirajućeg materijala kojim je prekrivena, Mayak previše osvjetljavati noćno nebo, piše Daily Mail

Reflektirajuća površina Mayaka velika je 16 kvadratnih metara, a napravljena je od polimera 20 puta tanjeg od ljudske kose. 

- Moramo imati noć na cijelom našem planetu. Zaista bi bilo presmiješno da ju unište nekakvom crowdfunding kampanjom, kaže astronom Nick Howes. 

- Najsjajnija zvijezda na nebu? Ne, Mayak nije to, to je tek beskoristan komad smeća koji su poslali da kruži oko Zemlje zajedno s ostalim smećem u orbiti, smatra pak Australac Paulonius Woodham.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message