Tech

Komentari 12

Jeziva robotska obitelj sad je dobila i spretno štene 'Flekija'

Jeziva robotska obitelj sad je dobila i spretno štene 'Flekija'

Snimka koja pokazuje koliko je spretan maleni robot Spot ima i jezivi trenutak u kojem se nakon udarca muči kako bi ostao na nogama i djeluje prilično živo

Googleova tvrtka Boston Dynamics ranije nam je već prikazivala svoje velike robotske pse, koji su čak i sudjelovali u vojnim vježbama. U posljednje vrijeme iz kompanije tek ponekad stigne video sve moćnijih robota. Tako je sada došao red i na manju verziju Big Doga, koji pored njega izgleda poput malog umiljatog šteneta. I zove se Spot (Fleki).

Fleki je iznimno spretan, a u videu koji su objavili može se vidjeti kako se ovaj 70 kilograma težak robot bez problema sam kreće kroz prostorije . Na otvorenom i teškom terenu također je spretan.

Kako bi pokazali koliko je stabilan i kako koristi glavu (punu senzora), Fleki se kroz video penje po stepenicama, trči po raznim terenima i prati vlasnika, a kad su ga stavili pored Big Doga, svog većeg pretka je bez teškoća posramio.

No, najjeziviji dio snimke je onaj u kojem robota udaraju. Prvo u hodniku bez teškoća odreagira na lagani udarac, ali drugi udarac na parkiralištu toliko je snažan da se Spot jedva održao na nogama. U tom trenutku robot koji djeluje kao da se muči kako bi ostao na nogama izgleda baš poput neke životinje koja bi isto tako reagirala.

Iz Googlea i Boston Dynamicsa nisu objavili kakvi su im planovi s ovim jezivim robotom.