Tech

Komentari 70

Josip dizajnira videoigre: 'Moj glavni lik boluje od Alzheimera'

Josip dizajnira videoigre: 'Moj glavni lik boluje od Alzheimera'

Tema nove Josipove igre je emotivna, radi se o naslovu u kojem su glavni likovi osoba s Alzheimerovim sindromom i njegov pomagač, i u videoigri skupa prolaze kroz izazove. Zove se Day in dementia...

Moja mama Tanja uvijek me podupirala u onome što sam htio raditi. Bili smo vrlo povezani, a preminula je od raka u 47. godini. Tako svoju životnu priču započinje Josip Makjanić, tridesetjednogodišnji dizajner videoigara koji živi i radi u Zagrebu.

- Odrastao sam u okolini kojoj je svijet izrade video igara nešto potpuno nepoznato, te sam zbog toga išao u nekom drugačijem životnom smjeru. Radio sam razne poslove, a bio sam i vatrogasac. Ali kada sam se u jednom trenutku života pronašao u financijskoj i životnoj krizi, odlučio sam se posvetiti stvarima koje doista želim raditi u životu - rekao je Josip. Igra koju je posvetio preminuloj majci zove se In Memory.

Uložio je mnogo emocija u stvaranje ove igre, koju je u potpunosti nacrtao rukom, a u samoj videoigri glavni likovi su sin i majka koji rješavaju zagonetke kako bi se međusobno našli.

- Odlučio sam napraviti neku kratku igru koja ima svoj početak, kraj i smisao. Želio sam da to bude na neki moj način. Tako je nastao In Memory - rekao je Josip.

Ovu avanturu sjajno su prihvatili kritičari i igrači, te je dospjela u finale za nagradu Neovisnog udruženja za razvoj videoigara “Puzzle platformer godine “. Igru je iskoristio kao prvu referencu za posao u gaming industriji.

Croteam me prihvatio.

Tema nove igre je također emotivna, radi se o naslovu u kojem su glavni likovi osoba s Alzheimerovim sindromom i njegov pomagač, i u videoigri skupa prolaze kroz izazove. Zove se Day in dementia.

- Novom igrom htio sam pokazati kako one mogu biti nešto više. Ne samo zabava, već nas mogu osvijestiti na stvari koje nas okružuju. Neki ljudi čiji bližnji su imali tu bolest su mi rekli kako ih je igra emocionalno pogodila - kaže Josip.

Što se tiče njegova opisa posla, on je level dizajner, dizajnira 3D modele i stvara okolinu u kojoj se igrač nalazi.

- Može se sasvim lijepo živjeti od takvog posla - govori Josip, koji planira pokrenuti vlastiti studio te se baviti i edukacijom mladih, pogotovo na otocima.

- Već to što smo dobili srednjoškolski smjer je veliki korak - zaključuje Josip misleći pritom na sisačku Tehničku školu, u kojoj će već iduće godine početi prvi upisi učenika za zanimanje tehničara za razvoj videoigara i za mehatroniku.

Ravnatelj škole Davor Malović s ponosom ističe kako je ovakav smjer prvi takav u Hrvatskoj, te je, naravno, interes učenika ogroman. Istaknuo je kako će sad sisačka Tehnička škola u suradnji s gospodarstvom, koristeći oko 80 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda, biti u mogućnosti definirati kurikulume za nova zanimanja. Za sada su dobili odobrenje za 24 učenika.

- To je četverogodišnje zanimanje, a nakon škole mogu se aktivirati kao poduzetnici, a mogu i raditi za neku gaming tvrtku. Cilj je da nakon srednjoškolskog obrazovanja sami mogu napraviti videoigru - ističe ravnatelj Malović.

Radi se u potpunosti novi program, a u svemu im pomaže tim stručnjaka iz cijele Hrvatske. Zbog velikog interesa učenika imaju u planu otvoriti đački dom, a u planu su im i smještajni kapaciteti u samoj školi.

Zagreb: Ä?etvrto izdanje najveÄ?eg regionalnog humanitarnog esport turnira - Good Game Zagreb

Lovro Nola, direktor Machina akademije za videoigre, kaže kako je otvaranje sisačke srednje škole za smjer tehničara za razvoj videoigara veliki korak naprijed.

- U Hrvatskoj je industrija videoigara u danim okvirima zapravo prilično jaka. No tek krajem prošle godine i početkom ove počeli su se pojavljivati bilo kakvi znakovi institucionalizirane podrške za razvoj ovakvog područja - rekao je.

- Ono što želim poručiti roditeljima čija djeca kažu da se žele baviti igrama jest to da ih ne odgovaraju od toga. Svim roditeljima koji smatraju kako se oni samo ‘igraju’i ne vide budućnost u tome želim poručiti samo jednu stvar: Industrija videoigara veća je od filmske industrije - zaključio je Lovro Nola.

Pretplatite se na Lvl.8 kanal za više kvalitetnog gaming sadržaja.