Obavijesti

Tech

Komentari 35

Južnoj Europi prijeti epidemija zika virusa, rizična i Hrvatska

Južnoj Europi prijeti epidemija zika virusa, rizična i Hrvatska
1

Švedski znanstvenici sa Sveučilišta Umea izradili su kartu koja prikazuje područja Europe koja će ovog ljeta biti najizloženija potencijalnoj pojavi zika virusa

VIDEO

Švedski znanstvenici sa Sveučilišta Umea izradili su kartu koja prikazuje područja Europe koja će ovog ljeta biti najizloženija potencijalnoj pojavi zika virusa.

Južna Europa će postati plodno tlo za širenje virusa jer povišene temperature donose sa sobom priljev turista s američkih kontinenata koji su zahvaćeni zikom, upozoravaju istraživači.

Španjolska, Italija, Grčka, Turska te dijelovi Rusije oko Krasnodara, su područja u kojima je najizglednije širenje virusa zike od kraja lipnja do kraja kolovoza, zaključak je istraživanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Prisutnost populacija aedes komaraca, toplija klima te istovremeno i vrhunac dolazaka turista zračnim putem u Europu, predstavlja tri glavna razloga koja južni dio Europe čine plodnim tlom za zika virus", ističe Joacim Rocklov sa spomenutog sveučilišta.

Potencijalni rizik od epidemije zike visoko je prisutan i na područjima Francuske, Njemačke, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Ipak, rizik je u navedenim zemljama ipak nešto niži, kažu švedski znanstvenici.

Trećina europskih zemalja ima umjeren rizik, a u tu skupinu spadaju Italija, Malta, Francuska, Hrvatska, Izrael, Španjolska, Monaco, San Marino, Turska, Švicarska, Grčka, Bugarska, Rumunjska, Slovenija, Gruzija, Albanija, BiH te Crna Gora.

Trideset i šest zemalja ili 66 posto, ima nizak ili vrlo nizak rizik jer nemaju populaciju aedes aegypti komaraca zbog klime koja nije pogodna za njihovo razmnožavanje i preživljavanje.

Virus se širi iz Južne Amerike

Ovo istraživanje uslijedilo je nakon upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije da već postoje ustaljene populacije aedes aegypti komaraca na otočju Madeira i obali Crnog mora Rusije i Gruzije.

U Europi je do sada bilo 400 slučajeva oboljenja uzrokovanih zika virusom, ali nije zabilježeno lokalno širenje virusa.

Svi oboljeli dobili su virus na putovanjima u pogođene zemlje Južne Amerike.

Prvi zabilježeni slučaj u Hrvatskoj

Početkom travnja hrvatska je državljanka došla u Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i zatražila pretrage. Sumnjala je da se zarazila Zika virusom u Brazilu. Pretrage su doista pokazale da je u pitanju bila Zika koju prenose komarci, a u trenutku medicinske obrade žena je već bila praktički zdrava, odnosno bolest se već gotovo u potpunosti povukla.

Simptomi obično prolaze za dva do sedam dana i nema posebnog lijeka protiv zaraze. Oboljeli trebaju odmarati, piti mnogo tekućine i koristiti lijekove protiv visoke temperature. Inkubacija traje nekoliko dana. Najbolja prevencija je maksimalno se zaštititi od mogućih uboda komaraca. Sumnja na bolest uvijek počinje simptomima, a potvrda je li doista Zika u pitanju može se dobiti jedino ciljanim laboratorijskim pretragama.     

Komplikacije nisu česte, ali su moguće

Ozbiljne komplikacije koje se pojavljuju iz zaraze zika virusom nisu česte, no stručnjaci tvrde da virus izaziva poremećaj pri rođenju poznat kao mikrocefalija, odnosno bebe rođene s nerazvijenom lubanjom i drugim poteškoćama u razvoju.

Virus zike se povezuje i s drugim kongenitalnim abnormalnostima, kao i s rijetkim poremećajem poznatim kao Gillian-Barreov sindrom, koji izaziva slabost mišića, poteškoće u disanju te paralizu.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle