Obavijesti

Tech

Komentari 7

Kad je pravo vrijeme da kupite novi set automobilskih guma?

Kad je pravo vrijeme da kupite novi set automobilskih guma?
1

Mnogi se vozači muče s pitanjem koliko jedan set guma može trajati i kada je vrijeme za kupnju novog. Valja imati na umu da čak 70 posto automobilskih nesreća uzrokuju neodgovarajuće gume

VIDEO

I "ne-vozači" među nama znaju da dva puta godišnje mijenjamo setove automobilskih guma na vozilu. Prvi put u godini to radimo sredinom travnja kada je na automobil preporučljivo staviti set ljetnih guma, a drugi put to radimo sredinom studenog kada na automobil montiramo set zimskih guma. 

Prateći zakonske propise možemo i zimi voziti s ljetnim gumama (takve gume moraju doduše imati dubinu utora minimalno 4 mm, a obavezan je i set lanaca za snijeg) redovita, sezonska zamjena automobilskih guma provodi i trebala bi vam biti obavezna upravo iz sigurnosnih razloga.

Međutim, iako je potpuno jasno kada je trenutak za zamjenu guma na automobilima, mnogi se vozači muče s pitanjem koliko jedan set guma može trajati i kada je vrijeme za kupnju novog. S obzirom da smo ovaj tjedan obavezni na automobile montirati zimski set guma, odlučili smo se pozabaviti pitanjem kada je trenutak za kupnju novog seta zimskih guma i kako ga prepoznati. 

Kada kupiti novi set guma? 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stručnjaci kažu da je životni vijek gume načelno 10 godina, odnosno 65.000 prijeđenih kilometara. Naravno, sve ovisi o tome koliko se brinete o gumama, kako ih skladištite, mijenjate li ih prema sezoni i kako ih održavate. 

Novi set guma ljetnih ili zimskih morate obavezno kupiti kada primijetite:
•    Istrošenost profila gume – dubina profila ne smije biti manja od 1,6 mm
•    Oštećenja na bočnim stranama gume – tzv. raspukline
•    Ostala oštećenja poput porezotina, pukotina, mjehura i slično


Kupnja, održavanje i redovita zamjena guma na automobilu je prije svega investicija. Kako biste produžili životni vijek ljetnih i zimskih guma, držite se ovih 5 jednostavnih pravila:
1.    Sezonski mijenjajte gume na automobilu i koristite uvijek sve 4 iste gume
2.    Redovito provjeravajte tlak u gumama koje koristite (i redovito provjeravajte profile na gumama)
3.    Gume redovito rotirajte kod svake druge promjene ulja – tako ćete postići ravnomjernu potrošnju guma
4.    Pratite istrošenost guma i mjerite dubinu profila
5.    Pravilno skladištite set guma koji ne koristite koristeći stalak za gume ili torbe za gume


Kada dođe vrijeme za kupnju novog seta guma preporučljivo je zamijeniti cijeli komplet. 

Koje gume izabrati? 

Kod odabira novog seta zimskih guma pa i ljetnih guma najvažnije je da uvijek izaberete gume propisanih dimenzija, dimenzije možete provjeriti u knjižici vozila ili u servisu tj. kod vulkanizera. Obavezni ste poštivati točno propisane dimenzije guma koje trebate kupiti, kao i razred brzine kojem je guma namijenjena, a proizvođača i model izaberite prema stilu vožnje i prometnicama kojima najčešće vozite. 


Osim dimenzija guma, korisno je poznavati značenje i drugih oznaka koje se nalaze na gumama: 
              •    DOT – oznaka – s  obzirom da se preporučuje zamjena nakon 10 godina, važno je da znate kada je guma proizvedena, isto tako važno je znati koliko je dugo proteklo od proizvodnje do kupnje 
              •    Razred brzine gume – označava se slovima i označuje maksimalnu brzinu koju guma može podnijeti, kod odabira novih guma vodite računa o indeksu brzine koji vam je potreban

Mnogi vozači u obzir uzimaju preporuke testova zimskih i ljetnih guma koje svake godine provodi HAK i partnerski europski autoklubovi. Nedavno su objavljeni rezultati zimskog testa, koje vam donosimo u nastavku.

Najbolje gume dimenzija 185/65 R 15 T (do 190 km/h) (ocjena vrlo preporučljivo):
•    Dunlop Winter Response 2
•    Kleber Krisalp HP3
•    Pirelli Cinturato Winter

Najbolje gume dimenzija 205/65 R 16 C T (do 190 km/h) (ocjena preporučljivo)
•    Continental VanContact Winter
•    Pirelli Carrier Winter
•    Michelin Agilis Alpin

70% automobilskih nesreća uzrokuju neodgovarajuće gume

Važno je imati na umu da i temperatura zraka (ne samo snijeg ili led) utječe na svaku automobilsku gumu. Zimske i ljetne gume napravljene su od različite smjese i različito se ponašaju pri različitim temperaturama. Već pri temperaturi od 7°C, a posebno na još nižim temperaturama, ljetna guma gubi elastičnost, postaje kruta i na skliskom kolniku slabije prianja uz podlogu. Isto tako, zimska se guma u ljetnim uvjetima i visokim temperaturama jako brzo troši i gubi performanse za zimu.

Mnogi vozači nisu svjesni, ali 70% nesreća je uzrokovano upravo neodgovarajućim gumama ili podlogom na cesti, zato je izrazito važno ovisno o sezoni mijenjati  gume na automobilu. 

Osim sezonske zamjene guma, da bi gume što duže trajale i zadržale sve svoje performanse redovito treba provjeravati i tlak u gumama, stručnjaci kažu barem 1 mjesečno. A posebno kada pada temperatura zraka jer s njom pada i tlak u gumama. Zapamtite podatak da nedovoljan pritisak u automobilskim gumama povećava potrošnju goriva za 4% i smanjuje životni vijek gume za čak 45%. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...
Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju