Obavijesti

Tech

Komentari 49

Kakav SF? Brodovi na warp pogon sve su bliže stvarnosti

Kakav SF? Brodovi na warp pogon sve su bliže stvarnosti
2

Iskustvo putovanja iz Zvjezdanih staza za naših života možda i nije tako daleka budućnost, piše znanstvenik. Vjeruje da je warp pogon izvediv te rade na njemu

VIDEO

Kako se naša istraživanja sve više okreću prema svemiru, rastu i naše težnje. No, jedna stvar oduvijek je zaustavljala mnoge ambicije. A to je brzina, koja nemogućim čini bilo kakav međuzvjezdani let uz sadašnje tehnologije. Da, poslali smo ljude na Mjesec i robote na Mars, no to nam je u neposrednom susjedstvu. Čak i eksperimentalne tehnologije zahtijevaju goleme količine energije i goriva, ali i vremena jer bi takvi letovi postali generacijski i praktično beznačajni za one koji ostaju  na Zemlji. 

Kako zakoni fizike ne dozvoljavaju da išta bude brže od svjetlosti, znanstvenici već dugo sanjaju o warp pogonu. Njegovo djelovanje temelji se na tome da se letjelice kreću i nekoliko puta brže od svjetlosti, ali tako da se nalaze unutar warp 'mjehura' oko kojeg se iskrivljavaju prostor i vrijeme.

Znanstvenik NASA-e Harold White u svom radu piše kako iskustvo Zvjezdanih staza za naših života možda i nije toliko daleka mogućnost, a zajedno s kolegama vjeruje da je warp pogon teoretski izvediv, a već su počeli i eksperimentirati. 

White i drugi fizičari tvrde da su otkrili put u matematičkim jednadžbama koji pokazuje da je iskrivljivanje prostora i vremena moguće. Zajedno s timom znanstvenika počeli su s testovima koji će pokušati stvoriti i otkriti mikroskopske warp 'mjehure'. Kako kaže, implikacije ovog testa mogle bi biti ogromne za nastavak istraživanja i prijelomna točka tehnološkog razvoja. 

White piše kako bi budući svemirski brodovi, koji će biti napravljeni u skladu s ovim jednadžbama omogućiti nezamislivo brza putovanja i to bez teških posljedica. Tako, kao primjer navodi da bi, potvrdi li se sve i u praksi, bilo moguće napraviti motor koji će nas do zvijezde Alpha Centauri dovesti za dva tjedna. 

Pojašnjava se i kako su otkrili da je teoretski potrebno puno manje energije za stvaranje ovakvog warp polja, no što se ranije mislilo. Inače tu bi energiju dobivali iz 'egzotične materije'.

Inače, u svijetu Zvjezdanih staza, prvi warp let bio je 2063. godine tako da imamo još 50-ak godina da ovo sve dovedemo u red i otkrijemo što još treba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste
VELIKI SUV NA STRUJU

Test Mercedes EQE SUV: Jedan od najimpresivnijih svoje vrste

EQE SUV je odličan automobil, i u njegovoj vožnji smo izuzetno uživali. No ipak, teško se oteti dojmu da bismo se unatoč svoj snazi, udobnosti i tišini još bolje osjećali u običnom GLE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta