Tech

Komentari 41

Kako izbjeći jutarnje struganje leda s auta? Karton, čarape...

Kako izbjeći jutarnje struganje leda s auta? Karton, čarape...

Za neočišćen snijeg na autu prijeti kazna od 1000 kn, a uz ‘zaleđene’ brisače riskirate kvar. Ne preporučuje se polijevanje stakala vrućom vodom jer toplo-hladni šok može oštetiti staklo i lak

Komad kartona i dvije čarape mogu vas spasiti od neugodnog jutarnjeg čišćenja automobila koje oduzima dosta vremena i živaca.

Postavite li karton navečer na vjetrobransko staklo, ono se neće zalediti, a čarape na metlicama brisača spriječit će njihovo zamrzavanje i lijepljenje na staklo. Ako tako nešto niste napravili, čišćenju pristupite ispravno. Skidanje leda brisačima i prskanjem vjetrobrana, ne samo da nije previše efikasno već i izaziva štetu. Ako su brisači koje želite pokrenuti ‘zalijepljeni’ za staklo može doći do kvara elektromotora ili mehanizma. Struganjem po ledu brisači se oštećuju i kasnije prilikom brisanja ostavljaju tragove. Vrata ne treba otvarati na silu, nego s osjećajem, kako ne biste oštetili gumenu brtvu oko vrata.

Ne očistite li snijeg s krova ili poklopca motora, postajete velika opasnost za sebe, ali i druge sudionike u prometu. Snijeg koji leti s vašeg automobila smetat će drugim vozačima, a vas prilikom kočenja može potpuno zaslijepiti zbog čega lako možete izazvati prometnu nezgodu. Ako vas policija zaustavi s takvim automobilom, dobit ćete kaznu od tisuću kuna. Također, motor tijekom zime zahtijeva dulje vrijeme kako bi postigao radnu temperaturu pa ga tako nemojte odmah tjerati u visoke okretaje.

Dok čistite auto upalite motor, ali nemojte bez potrebe sjediti u njemu i čekati da se zagrije. Motor će puno lakše dostići radnu temperaturu dok vozite.

Zaštitite brave od leda pomoću spreja

NE ZAMRZAVA - Ako vaš auto nema sustav daljinskog otključavanja i zaključavanja, jednostavno u otvor brave možete našpricati tekućine za podmazivanje, poput spreja WD40.

Jeftina tekućina za odleđivanje stakala

URADI SAM - Ako ne želite strugati stakla, kod kuće napravite tekućinu za odleđivanje stakala koju samo pošpricate po ledu. Pomiješajte litru alkohola, decilitar vode i jednu čajnu žličicu deterdženta za pranje suđa. Također možete pomiješati alkohol i vodu u omjeru 2:1.

via GIPHY

Stavite stare čarape na brisače

ČUVA ŽIVOT BRISAČA - Kako ujutro ne biste pronašli brisače “zalijepljene“ za vjetrobransko staklo, možete nataknuti stare čarape na brisače. Osim toga, možete jednostavno podići brisače.

Zaštita retrovizora pomoću vrećice

BOLJA PREGLEDNOST - Vanjski retrovizori se mogu zalediti kao i stakla. Kako ih također ne biste morali strugati, jednostavno omotajte plastičnu vrećicu oko retrovizora te tako prevenirajte zaleđivanje ili ih možete očistiti prethodno navedenom tekućinom.

Zaštitite stakla pomoću kartona

NEMA STRUGANJA - Vrlo često možete vidjeti kako vozači stavljaju karton na stakla tijekom zime. Upravo to je odlično je rješenje za spriječavanje zaleđivanja pa tako ujutro nećete morati strugati stakla. Također možete koristiti i stari ručnik. Osim što ćete si olakšati, smanjujete šanse da oštetite stakla strugalicom.

Očistite stakla bankovnom karticom

ALTERNATIVA - Nađete li se bez strugalice ili nekih od navedenih alternativa, a stakla su vam zaleđena, jednostavno posegnite za bankovnom karticom i ostružite stakla.

Pijesak za mačke sprečava magljenje

UPIJA VLAGU - Stakla se zimi često magle, a to najlakše možete riješiti tako da stavite pijesak za mačke u staru čarapu te je stavite u unutrašnjost auta. Pijesak za mačke odlično upija vlagu.