Obavijesti

Tech

Komentari 12

Kakvo otkriće! Ispod Istre leže dijelovi nestalog kontinenta...

Kakvo otkriće! Ispod Istre leže dijelovi nestalog kontinenta...
1

Danas 'rasut' od Španjolske do Irana, kontinent Velika Adria pod kopno se današnje Europe 'ukopao' prije 100 do 120 milijuna godina i tako zauvijek promijenio izgled planeta Zemlje

U magazinu 'Gondwana Research', tim je znanstvenika prošloga tjedna objavio rezultate istraživanja kojim su otkrili postojanje drevnog kontinenta koji su nazvali Velikom Adrijom ('Greater Adria'), piše National Geographic. Naime, Zemlja se drastično promijenila kada se prije 180 milijuna godina raspao superkontinent koji smo nazvali 'Gondwana'. 

Južna Amerika i Australija i danas su vidljivi dijelovi Gondwane, kao i potopljeni 'kontinent' Zelandija. 

Danas znanstvenici tvrde da je postojao još jedan superkontinent veličine Grenlanda čiji su dijelovi razasuti od Španjolske do Irana. 

Tim predvođen profesorom Douweom van Hinsbergenom sa Sveučilišta u Utrechtu proteklih je desetak godina proveo prikupljajući i analizirajući geološke podatke prikupljene na jugu Europe, Afrike i zapadne Azije. 

On je objasnio da je kontinent 'uklizao' ispod Južne Europe i okolnih tektonskih ploča, a pritom se 'ogulio' njegov površinski dio od kojeg su nastali planinski lanci u Italiji, Turskoj, Grčkoj i Balkanu te Alpe. 

Neki dijelovi kontinenta izbjegli su 'potop' ispod površine današnje Europe te se mogu na površini pronaći od Torina do Venecije te, piše National Geographic, na području Istre. 

Van Hinsebergen objašnjava kako je pronalazak njegovog tima najbitniji za Mediteran jer je najveću ulogu imao upravu u kreiranju tog područja.

Planine velikog dijela Mediterana, kaže, 'ožiljci' su koji su ostali usred 'ukopavanja' Velike Adrije ispod okolnih tektonskih ploča. 

Pokretanje videa ...

00:31