Tech

Komentari 17

Nove kamere čuju aute i same mogu poslati kazne zbog buke

Nove kamere čuju aute i same mogu poslati kazne zbog buke

Novi sustav će povezati audio snimke s policijskim kamerama i automatski poslati kazne. Četiri mikrofona svaku desetinku mjere buku i mogu odrediti gdje je izvor buke. Sad se čeka da zakon stupi na snagu

Motociklisti koji turiraju svojim jurilicama kroz mirne gradske četvrti i vozači snažnih automobila uskoro bi mogli postati stvar prošlosti u Parizu. U dijelovima grada odlučili su uvesti novi sustav kamera s 'radarom za buku' koji može identificirati glasna vozila, vidjeti njihovu lokaciju i automatski ih kazniti. 

Sustav su postavili u Villeneuve-le-Roi kod zračne luke Orly, a aktivirat će ga čim vlada potvrdi novi zakon koji dopušta ovakve sustave, kaže gradonačelnik Didier Gonzales

Novi sustav će povezati audio snimke s policijskim kamerama i automatski poslati kazne, piše Reuters. Sastoji se od četiri mikrofona koji svaku desetinku mjere razinu decibela i mogu triangulirati smjer iz kojeg dolazi.

- Buka je pošast modernog života i veliki zdravstveni problem. Škodi ljudima kao i pasivno pušenje - kaže Gonzales i dodaje da ovim alatom nije moguće osporiti izvor buke.

Zakon o kojem je pričao trebao bi stupiti na snagu ove jeseni i omogućit će lokalnim vlastima da eksperimentiraju s raznim sustavima za snimanje i kažnjavanje vozača koji prekorače limite buke. 

Francuzi već imaju zakon koji limitira buku vozila, međutim teško se provodi jer ovisi o individualnom hvatanju i kažnjavanju glasnih vozača. 

- Nemamo ništa protiv Harley Davidsona ili Ferrarija, međutim njihovi vlasnici znaju ponekad previše isticati njihovu snagu i buka smeta mještanima - kaže Remy Jourdan iz Villeneueva. 

Oko 40 ovakvih kamera već je nekoliko mjeseci u radu u blizini pariških barova, a još 17 ih je postavljeno kraj značajnih građevina. Postavili su ih i u naselju Saint-Forget, a u rujnu će i centar Pariza dobiti ove kamere. Kako je sustav u testiranju, još nikog nisu kaznili. Vlada planira dvogodišnji testni period u kojem će isprobavati novu tehnologiju i definirati razinu buke koja će biti okidač za kazne.