Obavijesti

Tech

Komentari 26

'Kamo ide moje dijete': Želimo jasne odgovore i bržu reformu

'Kamo ide moje dijete': Želimo jasne odgovore i bržu reformu

O novim standardima i potrebama u poučavanju govorit ćemo na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska", u ponedjeljak 12. studenog, u Obrtničkoj komori Zagreb

VIDEO

Obrazovanje je posljednjih godina postala vruća tema i takva treba i ostati, jer samo vrhunsko obrazovanje i stalni napredak mogu osigurati napredak cijelog društva. Upravo o tome razgovarat ćemo i na četvrtoj konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska".

Broj mjesta na konferenciji je ograničen. Prijavi svoj dolazak već danas!


U hrvatske škole ove je jeseni počela ulaziti i prva konkretna reforma unatrag deset godina, no jesu li promjene koje se uvode “Školom za život” dovoljne, je li Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo potrebne pretpostavke za provođenje tako opsežnih promjena i je li uopće ta reforma na pravom tragu?
24sata već gotovo četiri godine svakodnevno i sustavno prati prilike u obrazovnom sustavu, ali i daje glas svima - od učenika, do nastavnika, stručnjaka i roditelja - da iskažu svoja mišljenja o ovoj temi. I upravo njihova razmišljanja pokazuju duboku podijeljenost, ali i niz dugogodišnjih problema na koje reforma u ovom obliku, kako nam kažu, ne odgovara.
- Poštovani, kako mislite postići da se provode kurikularne sastavnice kad nastavnici na dnevnoj bazi doživljavaju degradacije ako se te ideje provode? I upravo zato što ih provode doživljavaju osude okoline u kojoj rade, da ne govorim kako popratne službe koje bi trebale biti servis rade na urušavanju stečenih pozicija (masovno se oduzimaju mentorstva) i prava - jedna je od reakcija našoj redakciji na pitanje je li ova eksperimentalna reforma ono što našoj djeci treba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Suočit ćemo stručnjake

- Reforma kurikuluma i šira reforma svih stupnjeva obrazovanja su nužno potrebni. Pri uvođenju novosti u bilo koji sustav eksperimentiranje je neophodno. Pri tome se nikome neće nanijeti šteta - ističe drugi naš čitatelj.
I stoga ćemo suočiti najvažnije stručnjake iz Ministarstva obrazovanja i one koji su sudjelovali u izradi kurikularnih programa i ne slažu se s provedbom reforme, nastavnike koji te programe provode, kao i stručnjake specijalizirane za pedagogiju, logopediju i dječju psihologiju, ali i roditelje koji žele da se hrvatsko školstvo napokon makne iz prošlog stoljeća.

Tri predavanja, tri panela, predstavljanje inovativnih inicijativa, otkrivanje najnovijih rezultata velikog istraživanja Instituta za društvena istraživanja - sve vas to čeka na najvećoj konferenciji o obrazovanju. Svoje ideje i nove projekte predstavit će Ranko Rajović, autor NTC sustava učenja, član Mense i Vijeća za darovitu djecu, Boris Jokić, bivši voditelj kurikularne reforme i  voditelj Instituta za društvena istraživanja, Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, Nenad Bakić, jedan od osnivača inicijative Croatian Makers i mnogi drugi.

Istaknimo da će u suradnji s Institutom za društvena istraživanja na konferenciji po prvi put biti predstavljeni cjeloviti rezultati istraživanja "Obrazovne aspiracije učenika u prijelaznim razdobljima hrvatskog osnovnoškolskog obrazovanja: priroda, odrednice i promjene (COBRAS)" rađenog kroz tri godine s učenicima 28 hrvatskih osnovnih škola, koje će predstaviti voditelj istraživanja Boris Jokić.

Stoga nam se pridružite na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" u organizaciji 24sata i partnera, 12. studenog, u Obrtničkoj komori Zagreb, Ilica 49, te na vrijeme rezervirajte svoje mjesto u dvorani.

 

Pridružite nam se na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska"u organizaciji 24sata i partnera: RBA, Pliva, Podravka, INA i Coca-Cola, 12. studenog, u Obrtničkoj komori Zagreb, Ilica 49, te na vrijeme rezervirajte svoje mjesto u dvorani.

Sve novitete, detalje programa i izjave govornika pogledajte na našoj Facebook stranici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom
SVJETSKI TJEDAN NOVCA

Nije prerano ni s 20 godina: Mladi za mirovinu trebaju početi štedjeti već s prvim poslom

Hrvatska udruga banaka pripremila je cjelogodišnje programe financijske pismenosti za učenike i nastavnike, te mlade poduzetnike, "Financije za nove generacije". Obuhvatit će čak 17.000 učenika i 500 nastavnika

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'
MUKE OKO NACIONALNIH ISPITA

Muke u školama: 'Prvi tjedan još i dolaze na ispit, poslije predaju prazne testove...'

Nacionalnim ispitom iz hrvatskog jezika u ponedjeljak je počelo testiranje učenika osmih razreda, polagat će ispite iz osam predmeta. U nekim školama govore da će testovi utjecati na ocjene, no to nije točno
Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?
SUDJELUJE CIJELA HRVATSKA

Ovaj kviz je pravi hit među srednjoškolcima: Koliko stihova ima Božanstvena komedija?

Kviz udruga Šibenik organizira Nacionalnu kviz ligu za učenike srednjih škola. Interes je toliki da redovito sudjeluje više stotina natjecatelja iz cijele Hrvatske. U ovoj sezoni najbolji su bili 'Đakovačkih pet'