Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Kao iz Terminatora: Napravili plastiku koja se sama obnavlja

Novi polimer su prerezali te su ga samo spojili bez ikakvog ljepila. Dva sata kasnije plastika se oporavila. Ovo bi se uskoro moglo primijeniti i na običnim kabelima

Profimedia
Foto: Profimedia
12 komentara

Terminator T-1000 opaki je robot ubojica iz Terminatora 2, koji je poseban po tome što je bio izrađen od tekućeg metala i mogao se sam popraviti. Sada, dva desetljeća nakon filma, španjolski znanstvenici su predstavili prvi polimer koji se može sam od sebe obnoviti. 

U galeriji možete vidjeti kako je plastika ozdravila nakon što su je razrezali.

Novi materijal nazvali su 'Terminator', a istraživači kažu da bi ovakva plastika mogla produljiti životni vijek i sigurnost plastičnih dijelova koji se nalaze svugdje, od elektronike u raznim uređajima do žica koje su u našim kućama, piše RSC.

Znanstvenici iz Centra za elektrokemijske tehnologije u San Sebastianu kažu da je primjerak plastike, koji su prerezali i spojili rukama nazad, zacijelio za samo dva sata i to čak 97 posto. Nije bila potrebna nikakva intervencija poput topline ili svjetlosti, a komad plastike koji se oporavio nije pucao kada bi ga razvlačili. 

Dodaju da se slični polimeri već koriste u nizu komercijalnih proizvoda te je ovaj sustav vrlo privlačan za brzu i laganu primjenu u industriji. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message