Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
479 komentara

Kazne za uvrede na internetu: Anonimnost više nije zaštita

Kako su uvreda, kleveta i sramoćenje kazneno djelo i na računalnim sustavima ili mrežama, brojni anonimni komentatori morat će početi paziti što pišu po forumima

Thinkstock
Foto: Thinkstock
479 komentara

Novi Kazneni zakon koji je stupio na snagu 1. siječnja donosi i nova pravila ponašanja na internetu. Tako su po njemu uvreda, kleveta i sramoćenje kazneno djelo i na računalnim sustavima ili mrežama, a tko bude osuđen kaznit će se novčanom kaznom, ovisno o primanjima. 

Najviša kazna može biti do 360 dnevnih dohodaka. Dnevni iznos ne može biti manji od dvadeset kuna ni veći od deset tisuća kuna.

- Jako je teško procijeniti kako će se novi zakon reflektirati u praksi. Trebat će pričekati da se počne primjenjivati, a potom i neke rezultate te vidjeti hoće li ga trebati korigirati - rekao je sudski vještak Ognjen Haramina. Dodao je kako će, načelno, kaznene odredbe kod dijela ljudi imati preventivni utjecaj, ali da o samoj vrsti dijela i drugim okolnostima ovisi koliko će velike kazne biti izrečene.

Sud počinitelja može osloboditi kazne ako je bio izazvan nedoličnim ponašanjem oštećenika, ili je ovaj prihvatio ispriku, a nema uvrede ni ako iz načina izražavanja i drugih okolnosti proizlazi da je omalovažavanje počinjeno radi zaštite drugih opravdanih interesa. Nema kaznenog djela sramoćenja ni ako  počinitelj dokaže istinitost činjeničnih tvrdnji.

Do tri godine za hakerski napad

Novim zakonom određuju se kazne za hakiranje, ometanje rada sustava, oštećenje ili krađu podataka, online prijevaru, a posebno će kažnjavati svi ovi napadi protiv tijela državnih vlasti te lokalnih samouprava, javnih ustanova ili trgovačkih društava od posebnog javnog interesa. 

Tako za neovlašteni pristup sustavu ili podacima kazna može biti do godine dana zatvora, a tri godine za tijela državne vlasti, lokalne ili područne samouprave. 

Do tri godine zatvora možete dobiti za ometanje rada računalnog sustava, oštećenje računalnih podataka, neovlašteno presretanje računalnih podataka i računalno krivotvorenje. 

Što se tiče prijevare, odnosno tko s ciljem da sebi ili drugome pribavi protupravnu imovinsku korist unese, izmijeni, izbriše, ošteti, učini neuporabljivim ili nedostupnim računalne podatke ili ometa rad računalnog sustava i tako prouzroči štetu drugome, može dobiti od šest mjeseci do pet godina zatvora. 

Do tri godine mogli bi dobiti oni koji izrade, nabave, prodaju, posjeduju ili omoguće drugima dostupnim programe ili hardver stvoren za počinjenje gore navedenih kaznenih djela. 

Cijeli Kazneni zakon pogledajte OVDJE

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message