Tech

Komentari 0

Kina i Nepal postigli dogovor oko Mount Everesta: 'Krov svijeta' viši za 86 centimetara

Kina i Nepal postigli dogovor oko Mount Everesta: 'Krov svijeta' viši za 86 centimetara

Nakon višegodišnjeg spora i kontroverze, Kina i Nepal konačno su se složili oko točne visine Mount Everesta...

Konačno je izglasana točna visina najviše planine na svijetu Mount Everesta, prenosi CNN.

Najviša svjetska planina Mount Everest 86 centimentara je viša od dosadašnjeg službenog podatka, objavili su zajedno Kina i Nepal. 

Ove su se dvije zemlje konačno dogovorile oko točne visine ''krova svijeta'' koji sada iznosi 8848,86 metara.

Dosad je službena visina Everesta iznosila 8848 metara, što je bio prihvaćeni rezultat mjerenja indijskih znanstvenika pedesetih godina prošlog stoljeća. 

Revidiranu visinu snježnog sloja na vrhu Everesta zajednički su objavili kineski i nepalski ministri vanjskih poslova Wang Yi i Pradeep Kumar Gyawali nakon istraživanja obiju zemalja.

Nova je visina izmjerena globalnim navigacijskim satelitskim sustavom (GNSS), adarima za snimanje pod površinom, skenerima, antenama i drugom opremom koju su ponijeli sa sobom nepalski i kineski istraživači. 

Ovo je ujedno i prvi put da se visina vrha mjerila baš s vrha planine što je dovelo do preciznijih podataka. 

Novo je mjerenje Nepalu bilo pitanje nacionalnog ponosa jer se zemlja dosad oslanjala na mjerenja stručnjaka iz inozemstva.

Njemački stručnjak za geodeziju i ledenjake, Christian Gerlach njemačkoj je agenciji dpa rekao da se visina nije povećala zbog novih metoda mjerenja nego je stvarno drugačija, što može biti posljedica pomicanja tektonskih ploča ili topljenja snijega.