Generacija Now: Klicomat, pametna kišna krila i sustav gospodarenja vodom su najbolji projekti hrvatskih đaka | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 0

Klicomat, pametna kišna krila i sustav gospodarenja vodom su najbolji projekti hrvatskih đaka

Klicomat, pametna kišna krila i sustav gospodarenja vodom su najbolji projekti hrvatskih đaka
5

42 obrazovne ustanove sudjelovale u ovogodišnjem programu Generacija Now. Tema na koju su sudionici osmislili i razrađivali radove bila je 'Zelene tehnologije'

VIDEO

Odabrani su pobjednici sedme Generacije NOW, nacionalnog programa obrazovanja djece i mladih, kojeg provodi Hrvatski Telekom u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). U ovogodišnjem programu sudjelovale su 142 obrazovne ustanove iz raznih dijelova Hrvatske, a timovi učenika osnovnih i srednjih škola pokazali su veliku kreativnost, originalnost, kritičko promišljanje i zavidnu primjenu stečenog tehničkog znanja koja nadmašuje njihove godine. 

Tema ovogodišnjeg programa bile su 'Zelene tehnologije' te kako moderne tehnologije povezati s ekologijom i održivosti. U finale je ušlo 18 najboljih timova koji su prezentirali svoje radove žiriju i ostalim sudionicima događaja.

Prema odluci stručnog žirija najbolji rad u kategoriji prvog do četvrtog razreda osnovne škole je 'Pametna kišna krila' (OŠ Frana Krste Frankopana, Zagreb), koja je razvila projekt pametnog navodnjavanja vrtova.

U kategoriji petog do osmog razreda najboljim je proglašen projekt 'Pametni sustav gospodarenja vodom u kućanstvu' (OŠ Rude, Samobor) koji je osmislio funkcionalni sustav savjesnijeg i učinkovitijeg upravljanja vodom.

Najbolji rad u kategoriji srednjih škola je 'Klicomat' (Tehnička škola Daruvar, Daruvar).

'Pametna kišna krila' rade autonomno, a uključuju se samo kada je to potrebno kako bi uvjeti za uzgoj bili optimalni, ali uz štednju vode i energije. Idealni uvjeti uzgoja pojedinih poljoprivrednih kultura određeni su uz pomoć umjetne inteligencije. Sustav se sastoji od tri dijela: bazne stanice za mjerenje, pumpe za vodu i kišnih krila koja raspršuju vodu. 

Ideja projekta 'Pametni sustav gospodarenja vodom u kućanstvu' je kako u kućanstvima izgraditi sustave za racionalno korištenje vode. Model simulira kućnu instalaciju s priključkom na pitku vodu, sa spremnicima za kišnicu te za prljavu vodu u koji ulazi voda iz perilice rublja, perilice suđa i umivaonika, a koristi se dalje za ispiranje WC-a. Upravljački sustav prati razine spremnika i automatski odlučuje koju vodu koristiti za koju namjenu.

Projekt 'Klicomat' je uređaj koji omogućava svakoj osobi da na jednostavan, ekonomičan i automatiziran  način kod kuće uzgaja klice koje imaju bogat nutritivni sastav. Klicomat je opremljen s više raznovrsnih senzora i regulatora pritiska koji osiguravaju efikasni uzgoj dajući precizne podatke o važnim uvjetima - vlazi, temperaturi i vremenu potrebnom za kompletan uzgoj.

- Fenomenalno i inspirativno je vidjeti što su sve današnji osnovno- i srednjoškolci sposobni osmisliti, a još važnije je da svoje ideje uspješno pretvaraju u konkretne, funkcionalne projekte s jasnom i primjenom i svrhom. Ovogodišnji projekti pod temom ‘Zelene tehnologije’ pružili su sjajna rješenja koja povezuju napredne tehnologije s ekologijom i održivosti. Uvijek nas iznova veseli vidjeti inovativna razmišljanja mladih STEM talenata i ponosni smo da  naš Generacije NOW program omogućava stjecanje  praktičnih znanja i iskustava koje će im pomoći na putu ostvarenja njihovih potencijala”, rekao je Igor Vukasović, direktor Odjela za korporativne komunikacije u Hrvatskom Telekomu i predsjednik žirija.

- U prethodnih sedam godina suradnje s Hrvatskim Telekomom pokazali smo da je Generacija NOW najveća primjena tehnologije Interneta stvari u području obrazovanja u Hrvatskoj. Samo u ovoj školskoj godini smo uključili više od 140 škola i drugih edukativnih institucija te više od 1400 učenica i učenika koji su imali priliku koristiti moderne tehnologije s ciljem unapređenja njihovih kompetencija u području Interneta stvari, digitalnih tehnologija, rješavanja problema, timskog rada i prezentacijskih vještina. Kroz projekt smo u ovoj godini educirali više od 150 mentora koji su svojim učenicima prenosili stečena znanja o tome kako iskoristiti tehnologiju za pretvaranje vlastitih ideja u prototipe uređaja čime su učenici postali stvaratelji vlastitih rješenja, a ne samo konzumenti tehnologije. Završni radovi koje su učenici stvorili su vrlo zanimljivi, kreativni i kompleksni te nas veseli vidjeti što se sve može postići primjenom tehnologije i kroz edukaciju motiviranih mentora i njihovih učenika”, izjavio je Paolo Zenzerović, direktor IRIM-a.

Ostali članovi ovogodišnjeg žirija koji je okupio bili su istaknuti članovi poslovnog i obrazovnog sektora, poduzetnici i znanstvenici: Dejan Donev, direktor Sektora digitalnog poslovanja u Erste banci, Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u Hrvatskom Telekomu, Gordan Gledec, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Josipa Majić, suosnivačica fintecha Revuto, Mislav Malenica, osnivač i direktor AI startupa Mindsmiths i predsjednik CroAI udruge i Mato Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

Od svog početka program Generacija NOW je uspješno prošlo više od 4.000 djece i mladih diljem Hrvatske, a u njemu je sudjelovalo više od 360 obrazovnih institucija. HT je do danas u razvoj digitalnih vještina učenika i mentora u Hrvatskoj uložio gotovo 650 tisuća eura (5 milijuna kuna), s ciljem omogućavanja najmodernijih oblika edukacije koji utječu na razvoj kreativnosti i inovativnosti mladih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije
KAKO SI POMOĆI DO HITNE

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije

Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. I žene to mogu osjetiti, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke...

Dan kad je čak 50.000 Hrvata pjevalo himnu, Claudia Schiffer hvalila Hrvatsku, Dalić navijao
VIDEO: PRIJE TOČNO 18 GODINA

Dan kad je čak 50.000 Hrvata pjevalo himnu, Claudia Schiffer hvalila Hrvatsku, Dalić navijao

Hrvatska je u Berlinu igrala na SP-u 2006. protiv Brazila. Današnji izbornik bio je navijač s ekipom iz Varaždina, Luka Modrić je bio na klupi, a i tada je kapetan bio desetka s trakom u kosi...
Odličan trik uz koji će turska kava biti finija, a fora je u pjeni
ZA KAVOLJUPCE

Odličan trik uz koji će turska kava biti finija, a fora je u pjeni

Iako zvuči jednostavno, ukusnu tursku kavu nije nimalo lako pripremiti. Zaljubljenica u kulinarstvo na svojem je blogu otkrila male tajne koje će vašu kavu učiniti mirisnijom i ukusnijom, a aromu nezaboravnom