Obavijesti

Tech

Komentari 2

Ključ budućnosti obrazovanja: Škole se moraju informatizirati

Ključ budućnosti obrazovanja: Škole se moraju informatizirati
3

Danijel Vrbanc, kojeg je Microsoft proglasio edukatorom godine, sudjelovat će na konferenciji 'Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska'

VIDEO

Problemi i sva događanja oko školstva danas su jako bitni i to je potrebno kvalitetno raspraviti u razumnom roku kako bismo dobili kvalitetno rješenje za učenike i nastavnike, kaže Danijel Vrbanc, nastavnik grupe elektrotehničkih predmeta u Željezničko-tehničkoj školi u Moravicama.

Vrbanc, kojega je Microsoft proglasio edukatorom godine zbog inovativnih metoda koje koristi, bit će jedan od sudionika najveće konferencije o obrazovanju “Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska”, koja će se održati 12. listopada u Obrtničkoj komori Zagreb

>>> Najavite svoj dolazak ovdje 

Kao sudionik panela o osuvremenjavanju nastave u hrvatskim školama, Danijel Vrbanc sigurno će otkriti svoja brojna iskustva i saznanja o problemima hrvatskog školstva.

- Cilj je da se počne raditi u pravome modelu, ma kakav on bio. Mora postojati konsenzus oko svih pitanja koja se tiču obrazovanja. Obrazovanje je uvijek bilo važno, a danas naročito zbog tehnološke revolucije unazad 30-ak godina te informatizacije - ističe Vrbanc koji smatra kako bi naše buduće generacije obrazovanje trebalo pripremiti da se što brže mogu prilagoditi novom okruženju bez obzira na posao koji će raditi i mjesto gdje će živjeti.

- Mislim da je budućnost obrazovanja dobra ako se odabere prikladan model koji će uzeti u obzir današnji položaj učenika u društvu, koji se promijenio zbog informatizacije i utjecaja društvenih mreža - smatra nastavnik koji u svoj rad uvodi nove modele, poput igre u nastavi, personalizacije učenja, nastave izvan učionice uz korištenje mobitela ili tableta... Najvažnija je, dodaje, informatizacija školstva.

- Ova je konferencija iznimno važna pogotovo jer kod nas još nisu razriješene dileme kojim putem ići u obrazovanju. Ne želimo da nam se dogodi kao s visokim obrazovanjem, gdje je Bologna promijenila nastavni proces - zaključuje Danijel Vrbanc.

Konferencija o obrazovanju "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" 12. listopada kroz svoja tri panela, te tri teme, pozabavit će se najvažnijim pitanjima hrvatskog obrazovnog sustava. Raspravom kroz teme: "Kako smo obrazovanje učinili vrućom robom", "Kome treba ta matematika", te "One size does not fit all", te panele: "Uspijevamo li konkurirati najboljima", "Olovka, gumica i micro:bit: Kako obrazovati učenika digitalnog doba", te "Pita li se ovdje išta poduzetnike i poslodavce" istaknut ćemo važnost usmjeravanja obrazovnih procesa potrebama koje će današnji učenici imati u sutrašnjem svijetu.

Kako oblikovati nastavni proces kako bi baš svaki učenik dobio priliku savladati vještine koje će mu biti potrebne, ali istovremeno istaknuti i razviti svoje talente? Koliko je važno cjeloživotno obrazovanje, što je STEM i treba li mu dodati Art, treba li informatiku uvoditi već od 1. razreda? 

Gosti konferencije dobit će priliku čuti konkretne odgovore o tome što je potrebno da naši studenti postanu konkurentni na svjetskim tržištima, te da naše obrazovne institucije ponovno zauzmu visoka mjesta na ljestvicama najboljih. Saznat će i što najveće hrvatske kompanije čine da zadrže kvalitetne djelatnike, ali i koliko ulažu u njihov daljnji profesionalni razvoj. Ponudit ćemo odgovore na pitanja o najvažnijim smjernicama obrazovne reforme. 

Na sva ta pitanja 12. listopada svoje će odgovore i razmišljanja ponuditi neka od najvećih imena hrvatskog obrazovnog sustava, znanosti i poslovnog svijeta, ali i ljudi " terena", edukatori, inovatori, poduzetnici koji su pokrenuli "male" revolucije u hrvatskom školstvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti
INNOVATION DAY 2024.

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti

Veliki edukativni projekt STEMwave završava spektakularnim dograđajem u subotu 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alfa Centauri" u Zagrebu

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45
JEDINI U HRVATSKOJ

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45

Najmodernija oprema za učenje i koncept norveškog obrazovanja primjenjivat će se u nedavno otvorenom Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje LORI
Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni
POČINJU UPISI

Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni

Privatne gimnazije nude manje razrede, suvremene programe i orpremu, ali ne ostvaruju vrhunske rezultate na državnoj maturi. Roditelji često biraju privatne škole jer im djeca nemaju dovoljno dobar prosjek