Obavijesti

Tech

Komentari 30

Koja vam je najdraža? Ovo je 10 najpopularnijih konzola ikad

Koja vam je najdraža? Ovo je 10 najpopularnijih konzola ikad
6

Atari 2600 na današnji dan 1977. krenuo je u prodaju i pridaju mu se velike zasluge u popularizaciji kućnih konzola, no on nije ušao ni među 10 najprodavanijih svih vremena

VIDEO

Videoigre su danas jedan od najpopularnijih oblika zabave, a postale su i pravi natjecateljski sport. Sama industrija igara okreće milijarde dolara, a cijela eksplozija krenula je prije više desetljeća. Pong i prve igre u arkadnim salonima pokazale su da postoji interes i tržište, a to je potaknulo inženjere na razvoj kućnih uređaja. 

Wikimedia Commons

Iako nije bio prvi, Atari VCS / 2600 je jedna od konzola kojoj se priznaje popularizacija kućnih konzola. Atari ju je u prodaju pustio na današnji dan 1977. godine, no trebalo mu je dvije godine da zaživi na tržištu i ostavi trag. Te 1979. je postao najpopularnij blagdanski dar i potom je zapalio tržište. Popularizirao je i igre koje su bile na cartridgeu, a među arkadnim hitovima koje su licencirali bio je i Space Invaders. To im je donijelo dodatnu eksploziju prodaje, a 1982. već su prodali 10 milijuna konzola. Tijekom životnog vijeka ove konzole, Atari je prodao ukupno 30 milijuna primjeraka.

U nastavku otkrijte 10 najprodavanijih konzola svih vremena

10. Nintendo Entertainment System predstavljen je 1983. godine i prodao se u 61,91 milijun primjeraka.

9. Game Boy Advance je ručna konzola koja je predstavljena 2001. godine, a Nintendo ih je prodao 81,51 milijun.

8. Sony je 2004. predstavio PlayStation Portable i dosad ih se prodalo 82 milijuna

24sata

7. Japanski div Sony 2006. je predstavio PlayStation 3, koji je i danas konzola na kojoj se igraju milijuni igrača, a Sony je prodao 83,8 milijuna konzola u različitim verzijama.

REUTERS

6. Xbox 360 je Microsoftova konzola koja je od 2005. u borbi sa Sonyjevim konzolama. Dosad su ih prodali 84 milijuna.

Microsoft

5. Nintendov Wii stigao je 2006. godine. Iako nije pružao toliko atraktivnu grafiku kao PS3, iznimno zabavna konzola s s kontrolerima koji reagiraju na pokrete prodala se u 101,63 milijuna primjeraka.

4. Originalni PlayStation na tržište je stigao 1994. godine i mnogima od nas u pravo je ova konzola bila prvi pravi doticaj s igrama. Sony je prodao 102,49 milijuna konzola. 

3. Game Boy i njegov Color nasljednik prodali su se dosad u 118,69 milijuna primjeraka, a Nintendo ih je predstavio 1989. i 1998. godine. 

Wikimedia Commons

2. Japanski div Nintendo predstavio je 2004. i ručnu konzolu DS, a dosad su ih prodali 154,02 milijuna.

1. Na vrhu liste najpopularnijih konzola je druga generacija PlayStationa koju je Sony prodavao od 2000. godine, a prodali su ukupno 155 milijuna 'dvojki'. Inače, 4. generacija PlayStationa pokazuje se ogromnim hitom. Od 2013. godine, Sony je prodao 43,5 milijuna 'četvorki', a nedavno su predstavili dvije nove verzije PlayStationa 4.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način