Obavijesti

Tech

Komentari 2

Koliko smo u Divisionu dobili prelaskom na noviju grafičku?

Koliko smo u Divisionu dobili prelaskom na noviju grafičku?
7

Starija grafička kartica možda vas još i služi, ali vidite da u zahtjevnim igrama se muči i morate spustiti kvalitetu. Koliko biste dobili zamjenom za solidnu karticu iz srednjeg ranga

VIDEO

Nakon dvije-tri godine igranja primijetili ste da neke nove igre ne možete više 'tjerati' tako dobro kao što ste prije i pomirili ste se da je došlo vrijeme da napravite neki značajniji upgrade računala. Naravno, u idealnoj situaciji to bi značilo da zamijenite sve vitalne dijelove računala ili, još bolje kupite novo. Kao za mnoge od nas, nije baš izgledno da ćete odlučiti baciti cijelo računalo u smeće i kupiti novi pakleni stroj na kojem ćete igrati u 4K rezoluciji i u 60 fps. Osobito kad pogledate koliko bi vas takva igra koštala. 

Čak je i druga opcija u kojoj bi se odlučili na top grafičku karticu poput Nvidije 1080 i novog 4K monitora i dalje iznimno skup zahvat, na koji će se odlučiti rijetki. Pogledamo li podatke sa Steama, kao najveće platforme za prodaju igara, velika većina nas i dalje ima monitore koji rade na Full HD rezoluciji (1920x1080) - odnosno to je rezolucija na kojoj se igra 75 posto svih igrača na Steamu. I jasno svi oni žele da im na toj rezoluciji igre rade glatko i bez trzanja. Činjenica je da takav zahtjev i nije toliko nerazuman i zbog toga smo na sasvim osrednjem računalu odlučili kroz nekoliko igara usporediti razliku između stare GeForce 960 GTX i novije GeForce GTX 1060 grafičke kartice.

Radi se o najzastupljenijoj kartici 10xx serije, koja se s obzirom na dobitak performansi i cijenu čini kao najboljom opcijom za nadogradnju. Usporedbe radi, najsnažnija GeForce GTX 1080 grafička kartica, nalazi se na 0,80 računala Steamovih korisnika.

Konfiguracija na kojoj smo uspoređivali grafičke kartice:
Intel Core i5-4570 (3,2 GHz)
14 GB RAM (DDR3 @1330 MHz)
Windows 10, 240 GB ADATA SSD

Grafičke kartice za početak smo usporedili na tri testa u 3D Marku kako bi vidjeli kolike su razlike među njima u najpopularnijem alatu za benchmark. 

Samo usporedba rezultata u ovom testu pokazuje koliko je moćnija novija 1060 grafička kartica s Pascal arhitekturom. Da, ona ima 6 GB memorije u odnosu na 2 GB na 960, ali tu je i niz novijih mogućnosti i podrški. U svakom slučaju, na najzahtjevnijem Time Spy testu se mogla vidjeti osjetna razlika. Dok je na 960 ovaj benchmark na momente bio kao da čekate da netko pred vama okrene stranicu, na 1060 je to išlo osjetno brže iako je i ovdje bilo trenutaka u kojima je slika značajno zapinjala. 

No razlike između dviju grafičkih kartica odlučili smo vidjeti i kroz igre, a prvo smo se odlučili za prošlogodišnji Tom Clancy’s Division koji nas je oduševio odličnim prikazom New Yorka. Odlučili smo se fokusirati na High i Ultra postavke jer  na nižim razinama kvalitete na ovoj konfiguraciji nema prevelikih razlika između GeForce 960 i 1060 grafičkih kartica. 

Već kroz benchmark unutar samog Divisiona bile su jasne razlike. Starija kartica 960 GTX bolje se nosila sa igrom u DirectX 11 postavkama gdje je imala 5 do 7 fps više nego u DirectX 12. No, kad smo isprobali igru sa novom GTX 1060, promjena je bila ogromna. Igra na ovoj kartici jednostavno leti, a to je pokazao i benchmark unutar igre gdje je Division na Ultra postavkama imao 58,8 fps, što je više nego dovoljno za jako ugodno igranje.

Tako je benchmark na ultra postavkama imao 31 fps na GTX 960, dok je na 1060 benchmark izbacio 58,8. Spuštanjem postavki na high, rezultat je na 1060 grafičkoj kartici bio 59,6 sličica u sekundi, a na 960 je benchmark pokazao 42 fps.

Tijekom igranja sa 960 na visokoj razini FRAPS je pokazao prosječnih 46,9 fps i ovo je u većini scena bilo relativno ugodno za igranje, no kod eksplozija ili scena s dimom pad frameratea je bio očit znak da bi trebalo još spustiti postavke na medium da bi igranje bilo sasvim ugodno. 

Kad sam se prebacio na ultra postavke na 960, grafička kartica je još češće znala pokazati svoje nedostatke za zahtjevima igre. Tu je prosječni framerate pao na 36 sličica u sekundi i trzanje slike je bilo primjetno u navratima. Odnosno, dovoljno da iritira dok igrate, a kad bi igra pred vas bacila eksplozije, dim i veću gužvu, to bi na momente znalo dodatno padati, tako da ultra postavke baš i nisu najbolja opcija za igranje.

No prava promjena stigla je prelaskom na GTX 1060. U razini performansi ovo je donekle bilo kao da uspoređuješ VHS i DVD. Igra se vrti glatko i bez prekida i pravi je užitak biti u tom virtualnom New Yorku, osim kad moraš nekoliko puta hodati kroz ulice da bi došao do mjesta gdje ti je misija, ali barem je pogled sjajan. Na high postavkama, ovdje sam gotovo stalno imao 60 fps u Direct X12 i jednostavno nigdje ne možeš uočiti pad performansi. 

Prelaskom na Ultra postavke pad je bio minimalan i igra je u prosjeku bila na 58 fps, a iako vizualne razlike nisu dramatične bilo ih je. One se najviše vide u sjenama, česticama pare i dima, snijegu nošenom vjetrom te boljem iscrtavanju neba i detalja u daljini. Ukupni dojam tako je nešto filmskiji.

U svakom slučaju razlika između dvije kartice je i više nego očita uz veliki skok u performansama u igrama, u ovom slučaju Divisionu, jer se uz GTX 1060 može igrati sasvim glatko i pristojno na 60 fps (ili jako blizu) u Full HD rezoluciji, no 10xx serija donosi i niz drugih prednosti, poput simultane multi-projekcije za uređaje za virtualnu stvarnost, ali i nižu potrošnju energije. Sama kartica je, ovisno o verziji, duplo jeftinija od GTX 1080, a razlike mogu biti još i veće. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način