Obavijesti

Tech

Komentari 0

Korona ih ipak nije omela: 'Ove godine imamo više od 50.000 mladih presadnica za prodaju'

Korona ih ipak  nije omela: 'Ove godine imamo više od 50.000 mladih presadnica za prodaju'
2

Učenici Poljoprivredne i veterinarske škole u Osijeku na praksi u plasteniku uzgajaju biljke koje će prodavati, a novac ponovo uložiti u plastenik. Projekt napreduje već treću godinu i svi su zadovoljni

VIDEO

Kada se marljive ruke slože, sve se može. Primjer tome je Poljoprivredna i veterinarska škola u Osijeku u kojoj se učenici, zajedno s profesorima, već treću godinu bave proizvodnjom i prodajom presadnica na praktičnoj nastavi.    
Praksa je ono što učenicama često nedostaje nakon srednjoškolskog obrazovanja, ali to nije slučaj u ovoj školi. Marljivi učenici Poljoprivredne i veterinarske škole u Osijeku u sklopu praktične nastave stručnih predmeta i vježbi odlaze u plastenik gdje uzgajaju različite biljke koje će potom dati u prodaju.    

Pokretanje videa...

Osijek: Učenici pripremaju sadnice 02:37

- Učenici su zaduženi za cijeli ciklus biljke, od njene proizvodnje pa sve do prodaje. - kaže Gorana Spajić, profesorica poljoprivrednih stručnih predmeta.    

- Za razliku od lani, kada zbog online nastave učenici nisu dolazili u školu, pa su za presadnice brinuli nastavnici i drugi djelatnici škole, ove godine je drugačije. Ono što je najljepše i najbitnije, učenici su u školi. Sada radimo i učimo zajedno.- rekao nam je Marin Marić, profesor strukovnih predmeta i voditelj školskog vježbališta.    

Učenici su ove godine posadili više od 50.000 presadnica hibrida F1 sjemena, a među njima se nalazi povrće, začinsko i ljekovito bilje i cvijeće. Ove godine kupljeni su i novi profesionalni stolovi od lanjske zarade. Marin nam kaže kako su sve zarađeno uložili u modernizaciju poljoprivrede i modernizaciju struke kako bi učenicima pokazali kako ostvariti što veću i učinkovitiju proizvodnju, a time dobiti i kvalitetnije proizvode.

- Prošle godine imali smo dio, a sada smo kupili stolove i osuvremenili plastenik - nadodaje profesor.    

Profesori Poljoprivredne i veterinarske škole u Osijeku svjesni su koliko je praksa bitna. Sve ono o čemu su učenici ove srednje škole slušali tijekom zime, sada imaju priliku vidjeti na terenu.
- Neka znanja ipak ne mogu dobiti u razredu i zbog toga je ova praktična nastava idealna. U razredu nauče osnove, ali tek kad dođu u plastenik vide što je stvarnost - ističe Marin.

Učenike izrazito veseli kada imaju priliku otići u plastenik i vidjeti kako njihove biljčice napreduju. Jedan od učenika koji s osmijehom na licu odlazi u plastenik je i Ivan Tibinac.
- Veseli me kada odlazimo u plastenik. Više volim kad smo ovdje, nego kada imamo nastavu u razredu - govori učenik 3. razreda agrotehničkog smjera.

Objasnio nam je i način rada u veselom i složnom plasteniku. Pojedini učenici stavljaju zemlju u kaliče, dok drugi stavljaju biljke u zemlju. Neki učenici nose i slažu biljke na stolove.

- Zatim ih kasnije zalijevamo, brinemo se o njima, gledamo kako i koliko su narasle - objašnjava nam nasmijani Ivan koji se raduje prodaji za koju očekuje da će biti još bolja nego prošle godine.     

Kada presadnice budu dovoljno velike, spremne su za prodaju, a Marin Marić kaže nam kako očekuju da će to biti sredinom travnja. Cijene presadnica bit će ispod cijena tržišta.     

- Pripremamo se punom parom, pripremamo presadnice prodavati u velikim sredinom četvrtog mjeseca izravno u školi, uz sve epidemiološke mjere. Kada dođu kupci, učenici će prodavati svoje proizvode i tako se osposobiti za tržište rada i komunikaciju s kupcima - govori nam profesor.

Poljoprivredna i veterinarska škola u Osijeku izuzetno je ponosna na učenike koji svojim trudom i radom mogu biti jedino za primjer drugima.

- Ponosan sam na učenike jer stvarno vrijedno rade i vole dolaziti u plastenik. Mogu im na licima vidjeti da uživaju u tome. Kada pogledate u ovaj plastenik, može se primijetiti rad i trud svih ovih učenika - zaključio je Marin Marić.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju