Obavijesti

Tech

Komentari 8

Kreator Transformera i Calibre otkrio kako je postao dizajner

Kreator Transformera i Calibre otkrio kako je postao dizajner
2

U Rüsselsheimu smo razgovarali s dizajnerom pod čijom su dirigentskom palicom nastajali kultni modeli Opela, Chevroleta, a njegov Camaro bio je i zvijezda Transformera

VIDEO

Ed Welburn je upravljao timom od 3000 dizajnera u 11 centara diljem svijeta, a bio je odgovoran za automobile poput  Chevroleta Camaro, Opela Astre. Od 1. srpnja odlazi u mirovinu, a zahvaljujući Opelu bili smo među samo devet europskih novinara koji su imali čast razgovarati s njim na njegovom oproštaju. 

24sata: Kako ste odlučili postati dizajner?

Obožavao sam crtati aute. Prvi sam nacrtao kad mi je bilo samo dvije i pol godine i od onda nisam mogao prestati. S osam godina roditelji su me odveli na salon automobila i kada sam vidio sve te oko sebe, znao sam da je to, to. Kad sam imao 11 godina kontaktirao sam General Motors, poslao im skice i napisao da želim raditi kod njih. 

24sata: Koji automobili su vam u karijeri bili najdraži?

Kada su u Opelu pripremali ovaj intervju, zamolili su me da im pošaljem popis 5 automobila koje bi izložili ovdje oko nas. Ja sam sjeo, počeo razmišljati i nakon dva, tri sata pogledao sam popis i shvatio da je na njemu 20 automobila. Evo toliko ih sve volim, toliko su mi svi dragi.

24sata: Crtate li još uvijek aute?

Stalno, ne mogu prestati, moj stol je uvijek pun nekih skica. Ipak, od kada sam šef ne dolazim svojim zaposlenicima s vlastitim prijedlozima dizajna. Shvatio sam da bi to bilo loše. Kad se šef pojavi sa svojim prijedlogom, svi prestanu raditi i misliti svojom glavom te se počnu truditi da što više udovolje šefu. 

24sata: Može li postojati univerzalni globalni automobil?

Može. Dobar primjer za to je Opel Mokka, koji je u SAD-u vrlo popularan kao Buick Encore. Sjetite se još prije nekoliko godina kad su svi govorili kako Europljani ili Kinezi nikad neće prihvatiti Amerikance i nihove “glupe”, razmetljive SUV-ove. Pogledajte sada, Europa je puna SUV-ova. 

24sata: Camaro iz 2010. godine je postao filmska zvijezda u Transformerima. Je li ste ponosni?

Jesam, Camaro je prekrasan automobil, a Bumblebee (Transfromer koji se iz Camara pretvara u robota op. a.) je postao dio američke pop kulture. Više nije tajna da se sprema i peti nastavak ove filmske franšize i radimo na čitavom nizu novih Bumblebeea.

24sata: I sami ste glumili u posljednjem nastavku “Transformera”. Kakvo je to iskustvo bilo?

Da, glumio sam sebe.  Biti dio ovog filma je bilo fenomenalno iskustvo. Mislim, glumiti rame uz rame s Markom Wahlbergom i drugim zvijezdama i biti u istom filmu s njima je nešto zaista fantastično. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru