Obavijesti

Tech

Komentari 3

Kultnom pjevaču Motörheada odali počast imenom krokodila

Kultnom pjevaču Motörheada odali počast imenom krokodila

Znanstvenici londonskog Prirodoslovnog muzeja su veliki Lemmyjevi poklonici te su jednom fosilu odlučili nadjenuti ime 'Lemmysuchus', što u prijevodu znači 'Lemmyjev krokodil'

VIDEO

Po Ianu "Lemmyju" Kilmisteru, prije dvije godine preminulom frontmenu britanske heavy metal skupine Motörhead, grupa znanstvenika nedavno je nadjenula ime jednom izlošku londonskog Prirodoslovnog muzeja, preciznije zastrašujućem primjerku prapovijesnoga primitivnog krokodila.

Znanstvenici NHM-a su veliki Lemmyjevi poklonici te su u sklopu novoga znanstvenog opisa morskih fosila, jednom fosilu odlučili nadjenuti ime "Lemmysuchus", što u prijevodu znači "Lemmyjev krokodil", počastivši tako omiljenog pjevača, stoji u priopćenju muzeja.

Fosil je otkriven početkom 20. stoljeća blizu Peterborougha u Engleskoj. Nedavno ga je ponovno proučila grupa znanstvenika. Doktorandica paleontologije Michela Johnson ustanovila je da primjerak nije pravilno klasificiran, zbog čega su ona i kolege došli na originalnu zamisao.

Lemmysuchus je živio u doba jure, bio dugačak gotovo 5,8 metara, a samo lubanja mu je bila duga više od metra. Prijedlog da se krokodila nazove po Lemmyju iznijela je konzervatorica muzeja, Lorna Steel, velika obožavateljica pokojnog rockera originalnog izgleda, prepoznatljivog po dugim zaliscima, bradavicama na licu, crnom šeširu i crnoj odjeći.

Lemmy - Motörhead

- Riječ je o jednom od najvećih priobalnih predatora toga razdoblja, koji je dugačkim i snažnim zubima bez poteškoća znao samljeti plijen poput kornjača, stoji u priopćenju muzeja.

- Iako je Lemmy preminuo krajem 2015., vjerujemo da bi mu se svidio naš Lemmysuchus, jedna od najokrutnijih morskih životinja koja je ikad živjela na našem planetu. Kao dugogodišnji fan Motorheada presretna sam što imam priliku učiniti besmrtnom ovu veliku rock zvijezdu na originalan način, kazala je Steel.

Kilmister je umro krajem prosinca 2015. u 70. godini od vrlo agresivnog tipa karcinoma. Smatrali su ga jednim od pionira heavy metala, no sam je uvijek tvrdio da je Motörhead rock grupa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić