Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
13 komentara

Kupaći kostim iz 3D printera čistit će more dok vi plivate

Ovaj ekološki kupaći kostim dizajnirali su od materijala koji upija zagađivače u moru. Može se nositi 20 puta, a tek treba vidjeti hoće li on zaživjeti i u praksi

Eray Carbajo
Foto: Eray Carbajo
13 komentara

Kako bi pomogli u čišćenju mora i oceana sada morate samo - obući bikini.

Mihri i Cengiz Ozkan, profesori na Sveučilištu u Kaliforniji, u suradnji sa studentima, razvili su materijal pod nazivom Sponge (spužva). Ovaj materijal ima vrlo poroznu strukturu koja odbija vodu, ali upija štetne zagađivače.

- Ovo je materijal koji nije štetan za okoliš te je vrlo isplativ - objasnio je Mihri Ozkan.

Tim iz tvrtke Eray Carabajo došao je na ideju da bi od "spužve" mogli napraviti odjeću te su dizajnirali i kreirali kupaći kostim od tog materijala koristeći 3D printer. Napominju da bi lako mogli dizajnirati i kape za plivanje te odijela za ronjenje od ovog materija.

University of California, Riverside

Tako bi osobe koje plivaju u ovakvoj odjeći zapravo pomogle u čišćenju mora. Kupaći kostimi bi odbijali vodu i upijali sve nečistoće. Tim iz Kalifornije tvrdi da se ovakvi odjevni predmeti mogu nositi do 20 puta, a zatim ih je potrebno zamijeniti.

University of California,Riverside

Ovaj inovativni dizajn je osvojio prvo mjesto na Reshape 15 Wearable Technology natjecanju, a njegovi tvorci trenutačno čekaju odobrenje za patentiranje.

Hoće li ovaj proizvod zaživjeti u praksi, vidjet ćemo, no znanstvenici se nadaju da će ova nosiva tehnologija pomoći u očuvanju okoliša.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message