Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Kupaći kostim iz 3D printera čistit će more dok vi plivate

Ovaj ekološki kupaći kostim dizajnirali su od materijala koji upija zagađivače u moru. Može se nositi 20 puta, a tek treba vidjeti hoće li on zaživjeti i u praksi

Eray Carbajo
Foto: Eray Carbajo
13 komentara

Kako bi pomogli u čišćenju mora i oceana sada morate samo - obući bikini.

Mihri i Cengiz Ozkan, profesori na Sveučilištu u Kaliforniji, u suradnji sa studentima, razvili su materijal pod nazivom Sponge (spužva). Ovaj materijal ima vrlo poroznu strukturu koja odbija vodu, ali upija štetne zagađivače.

- Ovo je materijal koji nije štetan za okoliš te je vrlo isplativ - objasnio je Mihri Ozkan.

Tim iz tvrtke Eray Carabajo došao je na ideju da bi od "spužve" mogli napraviti odjeću te su dizajnirali i kreirali kupaći kostim od tog materijala koristeći 3D printer. Napominju da bi lako mogli dizajnirati i kape za plivanje te odijela za ronjenje od ovog materija.

University of California, Riverside

Tako bi osobe koje plivaju u ovakvoj odjeći zapravo pomogle u čišćenju mora. Kupaći kostimi bi odbijali vodu i upijali sve nečistoće. Tim iz Kalifornije tvrdi da se ovakvi odjevni predmeti mogu nositi do 20 puta, a zatim ih je potrebno zamijeniti.

University of California,Riverside

Ovaj inovativni dizajn je osvojio prvo mjesto na Reshape 15 Wearable Technology natjecanju, a njegovi tvorci trenutačno čekaju odobrenje za patentiranje.

Hoće li ovaj proizvod zaživjeti u praksi, vidjet ćemo, no znanstvenici se nadaju da će ova nosiva tehnologija pomoći u očuvanju okoliša.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message