Obavijesti

Tech

Komentari 15

Laptopi na strogoj dijeti: Tanki poput žileta i lagani kao zrak

Laptopi na strogoj dijeti: Tanki poput žileta i lagani kao zrak
10

Prijenosnici koji su tanki poput žileta, a ne prelaze dva kilograma sve su češći i popularniji izbor među kupcima, a ispod 'haube' skrivaju moćne komponente

VIDEO

Ideju o ultratankom i ultralaganom prijenosniku koji će s lakoćom balansirati između odličnih performansi, autonomije i vrhunskog dizajna predstavio je 2008., a odmah zatim i proveo u djelo Steve Jobs. Sva daljnja povijest, a kako vidimo i svijetla budućnost ultrabookova, zapravo je reakcija na Appleov MacBook Air koji i u novim reinkarnacijama i dalje izaziva zavist konkurenata. Apple je uz minimalne promjene u dizajnu tržištu ponudio i MacBook Pro s fascinantnim IPS Retina ekranom od 13,3 inča i rezolucijom od golemih 2560x1600 piksela koji je po prikazu nenadmašan u klasi prijenosnika. Ipak, Appleu danas prijete novi veliki igrači, odnosno i drugi proizvođači su uspjeli napraviti mališane tanke poput žileta koji ne prelaze dva kilograma, a ispod haube skrivaju moćne komponente. 

Samsungov 13-inčni aluminijski primjerak iz nove Serije 9 tanji je od Aira (12,9 mm), a teži tek 1,16 kg. No pod etiketom ultrabook sve je više i varijacija na temu pa više nisu rijetki modeli s ekranom većim od 13,3 inča, ugrađenim jeftinijim mehaničkim čvrstim diskovima umjesto SSD-ova (ili hibridnom kombinacijom) i s diskretnom grafičkom karticom uz koju se moguće i igrati. Evolucija je postignuta i na čvrstoći te sigurnosti ultrabookova. Tako je Lenovo Thinkpad X1 napravljen od karbonskih vlakana, a ekran HP-ova Envyja Spectre od 14 inča prekriven je izdržljivim Gorilla Glassom. Ne treba zanemariti ni napredak u autonomiji baterije pa će Toshibin model TimeLineUltra M5 na jednom punjenju izdržati i više od deset sati. Osim toga, svi noviji ultrabookovi opremljeni su USB 3.0 i digitalnim ulazima te najnovijom generacijom Intelovih Core procesora koji štede energiju, a podižu performanse.

Uz sve navedeno, kupac će i dalje od bilo kojeg novijeg ultrabooka, bez obzira je li riječ o 11,6 ili čak 15,6-inčnom modelu, dobiti nevjerojatno tanak i prijenosan uređaj odlične autonomije, a opet hardverski dovoljno moćan za bilo kakve svakodnevne izazove.

Nenadmašnog je dizajna,  a lagan poput zraka
MacBook Air u varijaciji s odličnim ekranom od 11,6 inča ima kvalitetno ultralagano aluminijsko kućište, moćan Intelov i5 procesor i brzi SSD disk od 128 GB. Težak je samo 1,08 kg. Skuplji model dolazi i s većim, no jednako dobrim ekranom od 13,3 inča. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Poslovnjak tanak i lagan poput kutije DVD-a s kućištem od karbonskih vlakana 
Vrhunski Lenovov ultrabook ThinkPad X1 Carbon pokreće snažan Intelov i5 procesor i 8 GB radne memorije, a podaci se spremaju na brzi SSD disk kapaciteta 180 GB. Čvrsto kućište izrađeno je od karbonskih vlakana i odlične je ergonomije, a LED HD ekran od 14 inča pruža nenadmašan prikaz. Vrijeme autonomije je također odlično pa će s X1 biti zadovoljni svi poslovni korisnici. 

Ljepotan u crvenoj i crnoj boji štedljiv je na novčaniku i bateriji
Pristupačan, tanak i lagan (21,9 mm i 1,8 kg) Lenovo ultrabook S400 iz serije Ideapad ima Intelov procesor s dvije jezgre i 4 GB radne memorije. Podaci se spremaju na čvrsti disk kapaciteta 500 GB, a tu je i odličan HD ekran od 14 inča. S400 može se pohvaliti i kvalitetnim dizajnom, “pametnim” načinom štednje baterije i odličnom autonomijom, kao i instaliranim Windowsima 7.   

Moćan i elegantan Samsungov adut s 13,3 inča
Na vrhu ponude ultrabookova je Samsungov model iz Serije 9 NP900. Unutar iznimno laganog (1,1 kg) stiliziranog aluminijskog kućišta skriva se moćan Intelov i5 procesor, SSD disk od 128 GB i 4 GB RAM-a. 

Zaigrani HP-ov šminker s velikim ekranom od 15,6 inča
HP-ov ultrabook Envy 6 - 1030em prepoznat ćete po HD ekranu od 15,6 inča i šminkerskom kućištu od brušenog aluminija. Envy ima i snažnu AMD-ovu karticu HD 7670M. Tu je i 6 GB RAM-a, tvrdi disk od 500 GB i SSD s 32 GB. U paketu je i Windows 7 Home Premium operativni sustav i torba. 

Izdržljiv ultrabook s DVD-om te kombinacijom SSD-a i mehaničkog diska 
Acerov model TimeLineUltra M5-581T ima izvrstan ekran od 15,6 inča, moćan Intelov i5 procesor i 6 GB radne memorije. Kombinacija mehaničkog (500 GB) i SSD-ova diska pridonosi performansama, ali i iskoristivu prostoru. Osim toga, ima ugrađen i DVD pogon, a baterija će potrajati više od deset sati. Masa i dimenzije su tek nešto veće od prosjeka - dva kilograma. 

Ravnoteža između performansi, cijene i ergonomije
Asusova uzdanica Zenbook UX32A koristi kombinaciju čvrstog (500 GB) i SSD diska (24 GB). Ima ekran od 13,3 inča s pozadinskim osvjetljenjem. Za odlične performanse zaslužan je i Intelov i3 procesor te Intelova grafička kartica HD 4000, a ugrađeni su i vrhunski Bang and Olufsen zvučnici.

Snažne komponente uparene s odličnom autonomijom  
Ultratanku (15,9 mm) i ultralaganu (1,1 kg) Toshibu Portege Z930-102 krasi upečatljivo kućište od magnezijske legure, a pod poklopcem se skriva Intelov i7 procesor, čak 8 GB radne memorije i SSD disk od 256 GB. Ekran prosječnog kontrasta ima dijagonalu od 13,3 inča, no baterija će potrajati gotovo 7 sati. 

Ultrabook sa stilom - tih u radu, glasan na zabavi
HP-ov model Envy Spectre XT ima odličan ekran od 13,3 inča, a krase ga i izvrsna ergonomija te stilizirano kućište od brušenog aluminija. Pod haubom se nalazi Intelov i5 procesor, SSD disk od 128 GB i 4 GB radne memorije. To sve pridonosi odličnim performansama, ali i autonomiji. Odličan zvuk pružaju ugrađeni zvučnici Beats Audio. 

Mališan s optičkim pogonom i osvijetljenom tipkovnicom 
Sonyjev model VAIO SVS1311 ima ugrađen Intelov i3 procesor, 4 GB radne memorije i čvrsti disk kapaciteta 500 GB. Dijagonala IPS ekrana je 13,3 inča, a u impresivno magnezijsko kućište umetnuta je i sjajna pozadinski osvijetljena tipkovnica tako da ćete i po mraku moći tipkati. Vrijeme autonomije je odlično, a ugrađen je i DVD.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....