Lekcije iz povijesti: Klimatske promjene rušile su imperije... | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 17

Lekcije iz povijesti: Klimatske promjene rušile su imperije...

Lekcije iz povijesti: Klimatske promjene rušile su imperije...
1

Arheolozi su u nekropoli u Abusiru prošle godine otkrili grobnicu Kentakaus III, egipatske kraljice. Klimatske promjene nakon njezine smrti uništile su imperij..

VIDEO

Jugozapadno od Kaira u nekropoli u Abusiru, arheolozi su otkrili, grobnicu Kentakaus III., kraljice iz doba Starog kraljevstva. Ona je udaljena oko 200 metara od grobnice kraljičinog supruga, faraona Neferefrea, koji je vladao prije 4.500 godina.

Ekipa znanstvenika s Češkog instituta za egiptologiju započeo je proces analize sadržaja grobnice.

Prema riječima profesora Miroslava Barte, češkog egiptologa i arheologa, analiza sadržaja grobnice trebala bi pomoći da se sazna više o vremenu koje se nije previše razlikovalo od našeg, i u kojem se dogodila katastrofa. 

Trebat će, doduše, dvije godine da se kompletno analizira sadržaj grobnice, ali ona će egiptolozima pružiti obilje novih informacija. Između ostalog, i sličnosti između današnjeg svijeta i svijeta u kojem je živjela kraljica Kentakaus.

egipat

Nedavno otkrivena grobnica kraljice Kentakaus (na slici)

- Bio je to vrlo važan period, kada se Staro kraljevstvo počelo suočavati s kritičnim faktorima kao što su uspon demokracije, velikim utjecajem nepotizma i ulogom koju su igrale interesne grupe. Osim toga, tadašnje klimatske promjene doprinijele su propasti Starog kraljevstva, ali i imperija na Bliskom istoku i u Zapadnoj Europi -­ kazao je profesor Barta koji od 2011. godini provodi istraživanja arheološkog nalazišta Abusir.

'Možda jesmo na rubu sloma'

Dvije stotine godina poslije smrti Kentakaus, ili kako su je zvali "kraljice majke", Nil se nije izlijevao i njezino kraljevstvo je pogodila suša.

arheolog

Egiptolog i arheolog Miroslav Barta (na slici)

Bez značajnijih poplava, nije bilo ni značajnijih usjeva, a samim tim i porezi su bili mali. Također, bez odgovarajućih poreza, nije bilo dovoljno novca za financiranje državnog aparata.

- Automatski je bio ugrožen i opstanak ideologije te integritet države -­ pojasnio je Barta koji ističe kako proučavajući prošlost možemo puno saznati o sadašnjosti.

egipat

Pogled odozgo na grobnicu kraljice Kentakaus(na slici)

- Ne razlikujemo se od njih. Ljudi često misle da živimo u ‘drugom vremenu’ i da ‘smo mi drugačiji’. Nismo -­ naglasio je Barta te dodao da i možda jesmo na rubu sloma, ali se nada da će nova saznanja i lekcije koje će se naučiti proučavajući ostatke u grobnici Khentkaues, pomoći da izaberemo drugačiji put. Ako propast prihvatimo kao činjenicu, onda ćemo je sagledati kao dio prirodnog tijeka stvari i jedan od neophodnih koraka u procesu koji vodi "uskrsnuću" i tada ćemo tek biti u stanju nešto poduzeti -­ zaključio je Barta koji je od 2013. na čelu češkog instituta za egiptologiju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 17

VIDEO

Rimac objavio video: Otkrivamo robotaksi, bit ćete iznenađeni
ZA DESETAK DANA

Rimac objavio video: Otkrivamo robotaksi, bit ćete iznenađeni

Pokazat ćemo vozilo, otkriti ime i pokazati mnoge druge stvari vezane za to. To je nešto jako specijalno, bit ćete iznenađeni - govori Rimac u videu koji je snimio u svojem kampusu

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije
KAKO SI POMOĆI DO HITNE

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije

Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. I žene to mogu osjetiti, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke...
Gvardiol za 24sata: Pep me odmah upozorio na jedno! A živimo da navijači budu ponosni
EKSKLUZIVNO

Gvardiol za 24sata: Pep me odmah upozorio na jedno! A živimo da navijači budu ponosni

Plus+ U velikom intervjuu Joško nam je otkrio s kim s druži u Manchesteru, tko izvodi 'prankove', zašto se čvrka sa suigračima, tko najbolje pleše, zašto se okretao posred ceste... 'Olma ću nakon susreta tražiti dres'