Obavijesti

Tech

Komentari 28

Liječnici 3D printerom napravili dio dušnika te spasili dječaka

Liječnici 3D printerom napravili dio dušnika te spasili dječaka
5

Kaiba Gionfriddo je zbog teške bolesti često prestajao disati. Njemu su po prvi put ugradili umetak iz 3D printera, nakon čega više nije imao problema s disanjem

VIDEO

Liječnici sa sveučilišta Michigan po prvi puta su koristili 3D printer kako bi izradili uložak za dušnik te spasili život malenog dječaka koji je svakog dana prestajao disati.  Ovo je jedan od najnovijih napredaka na području regenerativne medicine u kojoj znanstvenici u laboratoriju proizvode sve više raznih dijelova tijela.

A u slučaju Kaibe Gionfridda liječnici nisu imali vremena. Kaiba se rodio s traheobronhomalacijom, malformacijom u kojoj dolazi do greške u razvoju hrskavice dušnika. Zbog toga je kod ovog dječaka često dolazilo do kolapsa dišnih puteva, a prestalo bi mu raditi i srce.  April i Bryan Gionfriddo bili su bespomoćni i molili se da crne prognoze neće biti točne.

- Dosta liječnika reklo nam je da su veliki izgledi da Kaiba neće izaći živ iz bolnice. Tada smo bili očajni i prihvatili bi sve što bi moglo pomoći - rekla je April Gionfriddo. 

Ovako teški oblici bolesti su rijetki, a traheomalacija se javlja u jednom od 2.200 slučajeva, no kod djece ona prođe do treće godine, do kada se dušnik razvije. Kaibin tip bolesti javlja se u 10 posto slučajeva, a moguća je i smrt.

To se skoro dogodilo kada su roditelji s dječakom bili u restoranu, dok je imao tek šest tjedana.

- Prestao je disati i poplavio, a otac ga je odmah krenuo oživljavati - ispričala je April. Za pola sata su bili u lokalnoj bolnici gdje su liječnici rekli da je vjerojatno nešto udahnuo. No, ista stvar se ponovila za dva dana i tada su počele muke ove obitelji, piše CNN.

Liječnici u Michiganu istraživali su umjetne umetke za dušnike, no nisu ih do tada ugradili u ljude. U veljači prošle godine isprintali su stotinu sitnih cjevčica i već sljedeći dan uz posebnu dozvolu Agencije za hranu i lijekove ugradili jednu u Kaibu. Dječak je tada imao tek tri mjeseca.

- Bilo je nevjerojatno. Čim smo završili, pluća su proradila normalno i znali smo da će biti dobro - rekao je Glenn Green sa Sveučilišta. Cjevčica koju su ugradili je od biopolimera polikaprolaktona, a sašili su je oko bronha, koji će moći rasti sigurno. U sljedeće tri godine umetak će se razgraditi u tijelu. 

Dječak od tada nije imao nikakvih problema s disanjem, a liječnici kažu kako je sada prilično zdrav. 

-  Nije imao ni jednu epizodu od operacije. Iznimno smo zahvalni što nam je netko mogao pomoći - ispričala je majka April. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan
HRVATSKA PREMIJERA

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan

Novi Volkswagen Passat i Volkswagen Tiguan stigli su na hrvatsko tržište, a mi smo ih već imali priliku voziti
Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare
GDJE NAJVIŠE GRIJEŠIMO

Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare

Plus+ Kibernetički kriminal i u Hrvatskoj je lani bilježio velik skok, očekuje se da će globalni trošak eksplodirati. Stručnjak za informacijsku sigurnost otkriva gdje najviše griješimo, ali i što poduzeti da se zaštitimo